Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Diakonia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Diakonia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ruoka-avun saamisen merkitys sen saajille

Keskitalo, Ritva; Ollakka, Jonna (2023)

 
Avaa tiedosto
Keskitalo_Ollakka.pdf (754.9Kt)
Lataukset: 


Keskitalo, Ritva
Ollakka, Jonna
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023111830009
Tiivistelmä
TIIVISTELMÄ


Ritva Keskitalo ja Jonna Ollakka
Ruoka-avun saamisen merkitys sen saajille
Sivut 34 ja liite 1
Syksy 2023
Diakonia-ammattikorkeakoulu Oulu
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto
Sosionomi (AMK), diakoniatyö

Ruoka-apu ja yhteisölliset ateriat vaikuttavat myönteisesti ihmisten koettuun hyvinvointiin. Tällä hetkellä ruoka-apuun turvautuu vajaa 200 000 suomalaista. Yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset heijastuvat ensimmäisenä heikommassa osassa oleviin ihmisiin, joka näkyy suoraan kasvavana ruoka-avun tarpeena.

Opinnäytetyö on tilastollinen tutkimus ruoka-apupalveluiden käyttäjien näkökulmasta sekä sen vaikuttavuudesta heidän hyvinvointiinsa. Opinnäytetyö kartoittaa hävikkiruoan merkitystä ruoka-avun käyttäjille. Työelämän yhteistyökumppanina toimii Oulun tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyö, jolle luovutamme tutkimustulokset. Tutkimuksellinen osio rakentui yhdessä diakonialounaan kävijöiden kanssa.

Teoreettisena viitekehyksenä on käsitelty yhteisöllisyyttä ja ihmisten koettua hyvinvointia. Lisäksi on kuvattu ruoka-avun kehitystä korostaen diakonista näkökulmaa sekä haettu vertailukohteita aiemmista tutkimuksista ruoka-avun merkityksestä sen käyttäjille.

Opinnäytetyö on osa sosiaalialan opintoja. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvantitatiivista survey-tutkimusta. Kysely toteutettiin paperisena kyselylomakkeena diakonialounaan yhteydessä. Tutkimuskysymykset olivat: Täyttääkö saamasi ruoka-apu avuntarpeesi? Onko ruoka-avulla vaikutusta hyvinvointiisi?

Tutkimustulosten mukaan kävijät olivat tyytyväisiä ruoka-apupalveluiden laatuun, osalle kävijöistä ruoka-apu oli välttämätöntä. Vastaajista suurin osa koki olonsa hyvinvoivaksi ja olivat tyytyväisiä omaan elämänlaatuunsa. Tuloksista korostui erityisesti vastaajien kokema yksinäisyys.



Asiasanat: diakonia, koettu hyvinvointi, ruoka-apu, ruokahävikki, yhteisöllisyys
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste