Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Diakonia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Diakonia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

RAVITSEMUKSEN MERKITYS KOTONA ASUVIEN IKÄÄNTYNEIDEN MUISTIN HOIDOSSA : kirjallisuuskatsaus

Jylhä, Mila (2014)

 
Avaa tiedosto
MilaJylha.pdf (456.6Kt)
Lataukset: 


Jylhä, Mila
Diakonia-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014112416510
Tiivistelmä
Jylhä, Mila.
Ravitsemuksen merkitys kotona asuvien ikääntyneiden muistin hoidossa – kirjallisuuskatsaus. Helsinki, syksy 2014, 45 sivua, 4 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu. Hoitotyön koulutusohjelma, sairaanhoitaja (AMK).

Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata ravitsemuksen merkitystä muistitoi-mintojen ylläpitämisessä ja parantamisessa kuvailevan kirjallisuuskatsauksen avulla. Tavoitteena oli etsiä tietoa ravitsemushoidon merkityksestä yleisimpiin ikääntyneiden muistiongelmiin ja -sairauksiin.

Opinnäytetyö voidaan jakaa kahteen vaiheeseen. Ensimmäisessä vaiheessa toteutettiin kirjallisuuskatsaus, josta saatavan tiedon perusteella laadittiin lista ruuista, joista muistin kannalta merkityksellisiä ravintoaineita voi saada. Toisessa vaiheessa pohdin aineiston siirtämistä käytäntöön esimerkiksi kotihoidon työntekijöiden käyttöön ja sitä, mitä sairaanhoitajan tulee tietää aiheesta. Kirjallisuuskatsauksen tulokset tarjoavat apuvälineen sairaanhoitajille ja muulle hoitohenkilökunnalle ja omaishoitajille, jotka hoitavat ikääntyneitä ihmisiä. Opinnäytetyö tarjottiin Vallilan kotihoidon yksikön käyttöön, jossa ruokailutilanteisiin ja ruuan laatuun voidaan vaikuttaa paremmin, kuin esimerkiksi vanhustenkodissa. Opinnäytetyö esiteltiin kotihoidon yksikön henkilökunnalle suullisesti sekä kirjallinen versio annettiin yksikköön.

Tiedonhaku suoritettiin Diakonia-ammattikorkeakoulun kirjaston ja PubMedin tietokantojen avulla. Lisäksi tiedonhakuun käytettiin apuna Google Scholar-hakukonetta. Hakukriteerien mukaan tarkasteluun saatiin kymmenen tutkimusta. Tutkimustulosten mukaan ruokavaliolla ja tietyille ruoka-aineilla on merkitystä ikääntyneiden muistitoimintoihin. Hapettumista estävillä C- ja E-vitamiineilla todettiin Alzheimerin tautia hidastava vaikutus. D-vitamiini saattaa vaikuttaa työmuistiin positiivisesti. B6- ja B12-vitamiinit osallistuvat myös muistamiseen liittyviin aivotoimintoihin. Rasvahappojen vaikutuksista löydettiin useita tutkimuksia, joissa oli havaittu useita positiivisia vaikutuksia ikääntyneiden kognitiivisiin toimintoihin. Näitä rasvahappoja ovat monityydyttymättömät rasvahapot. Sijoittamalla ruokavalioon runsaasti kalaa, voidaan päästä lähemmäs D-vitamiinin ja tärkeiden rasvahappojen ihanteellista saantimäärää. Yhdessä tutkimuksessa osoitettiin, että on hyödyllisempää tarjota ikääntyneille muistisairaille lisäravinteita, kuin ohjausta hyvän ravitsemustilan saavuttamiseksi.
Asiasanat: ravitsemus, muisti, ikääntyneet, muistisairaudet
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste