Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Sivuvirroista arvojakeiksi : Elintarvikealan sivuvirtojen uudet hyödyntämismahdollisuudet Satakunnassa

Nordlund, Kati (2024)

 
Avaa tiedosto
Sivuvirroista arvojakeiksi.pdf (2.325Mt)
Lataukset: 


Nordlund, Kati
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2024
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024062558161
Tiivistelmä
Elintarvikealan sivuvirrat ovat yleensä biologisia jakeita, joiden täyttä potentiaalia ei nykyään hyödynnetä. Tässä selvityksessä etsittiin uusia keinoja ja teknologioita saada lisää arvoa syntyvistä sivuvirroista. Selvitys toteutettiin osana Teknologisesti vihreämpi ja vireämpi Etelä-Satakunta -hanketta. Uusia mahdollisuuksia löytyi erityisesti biokemiallisista prosesseista.

Havaittiin, että Satakunnassa sivuvirtoja käytetään pääasiassa rehuksi ja lannoitteeksi, sekä jonkin verran myös polttoaineeksi alueen biokaasulaitoksien toimesta. Alue on lihatuotannon keskittymä, joten rehua tarvitaan paljon ja lantaa syntyy niin runsaasti, että se kilpailee muiden kierrätyslannoitteiden kanssa.

Uusia innovaatioita on kehitetty erityisesti hankkeissa sekä yritysten välisessä yhteistyössä. Mahdollisuuksia on monia, eikä niitä kaikkia voitu listata tässä selvityksessä. Tarkoitus oli kuitenkin löytää inspiroivia mahdollisuuksia sivuvirtojen hyödyntämiseen. Arvoproteiinien erottelu sivuvirrasta, sivuvirran käyttäminen syötteenä muiden arvojakeiden tuotossa sekä muut korkean jalostusasteen tuotteet tarjoavat tien hyödyntää kasvatetun ruuan arvo mahdollisimman hyvin. Selvityksessä löytyi muutamia yrityksiä, jotka ovat tehneet sivuvirtojen hyödyntämisestä toimivan liiketoimintamallin.

Kaikki ideat eivät menesty ja sivuvirtojen hyödyntämisessä on monia haasteita. Elintarviketuotannon sivuvirrat saattavat olla hyvin kausittaisia, jolloin niitä ei ole saatavissa kokovuotiseen tuotantoon. Biologisina jakeina ne myös pilaantuvat nopeasti ja vaativat käsittelyä pian syntymisen jälkeen. Bioprosesseissa, kuten fermentoinnissa, tarvittavat laitteet ja järjestelmät ovat kalliita, joten on oltava lähes varma, että toiminta on taloudellista. Sivuvirtaa on oltava saatavilla riittävästi, jotta sen hyödyntäminen on kannattavaa ja tällöin on syytä tarkastella myös kuljetusketjua ja keräilyä. Myös lainsäädäntö, esimerkiksi uuselintarvikeasetus, saattaa hidastaa tuotteen kaupallistamista. Yleisesti ottaen lainsäädäntö kuitenkin kannustaa sivuvirtojen käyttöön.

Sivuvirtojen onnistunut hyödyntäminen vaatii yritysten ja muiden organisaatioiden välistä yhteistyötä, ennakkoluulottomia ideoita ja vahvaa tietoa alueen tilanteesta ja tulevaisuuden kehityksestä. Useat kehittämisorganisaatiot ja hankkeet ovat valmiita auttamaan kehittämis- ja valmistelutyössä. Näistä mainittakoon valtakunnallisestikin merkittävä VTT, jonka yrityskiihdyttämö on kehittänyt useita startup-yrityksiä myös
kiertotalouden alalla.
Kokoelmat
  • Julkaisut
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste