Tuloksellisuus elämyksellisessä tapahtumatuotannossa: Taste of Archipelago -festivaali.
Leinonen, Lotta (2025)
Leinonen, Lotta
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202505069507
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202505069507
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö käsittelee elämyksellisen tapahtuman tuloksellisuuden kehitystä ja sen tutkimista. Opinnäytetyössä tarkastellaan elämyksen elementtejä ja tutkitaan tapahtuman tuloksellisuutta valittujen vertailukohtien kautta. Opinnäytetyön tilaajana toimii Tammiston tila, jossa järjestettävän ruoka- ja juomatapahtuman Taste of Archipelago tuloksellisuutta tutkitaan. Tapahtuman tuloksellisuutta mitataan selvittämällä sen eri elementtien toteumaa ja vaikutusastetta. Usein tuloksellisuus liitetään liiketoiminnalliseen hyötyyn, mutta sitä voidaan tarkastella myös epäsuorien, abstraktien hyötyjen kautta. Tällaisia epäsuoria hyötyjä ovat esimerkiksi asiakastyytyväisyys ja brändimielikuva. Epäsuorat hyödyt rakentavat tapahtuman elämyksellisyyttä, ja tilaajan kohdalla sen rooli tuotannossa on suuri. Opinnäytetyön ydin on tapahtuman tuloksellisuuden tutkimisessa elämyskeskeisesti. Käsittelen tapahtumatuotantoa elämystalouden näkökulmasta, tutkien sitä, miten liiketaloudelliset näkökulmat toteutuvat, kun lähtökohtana on tapahtuman tuottaminen elämyslähtöisesti. Tapahtuman tuloksellisuutta tutkivassa teoreettisessa viitekehyksessä pureudutaan tuloksellisuuden vertailukohtiin ja -muotoihin.