Ikääntyneiden vajaaravitsemuksen ehkäiseminen opas
Taipale, Anni-Kaisa; Äijälä, Kati; (2025)
Taipale, Anni-Kaisa
Äijälä, Kati
2025
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025091924899
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025091924899
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli ikääntyneen vajaaravitsemuksen ehkäiseminen. Tämän kehittämispainotteisen opinnäytetyön tarkoituksena oli laatia opas palvelukodin henkilökunnalle oikeaoppisen ravitsemuksen toteuttamiseen. Hoitajat olivat saaneet esittää toiveita ravitsemukseen liittyvistä haasteista sekä kehittämiskohteista. Veimme yksikköön vihkon hoitohenkilökunnan toiveita varten.
Tuotimme oppaan yhteistyössä erään ikääntyneiden tehostetun palveluasumisyksikön kanssa. Opasta voivat hyödyntää hoitohenkilökunta, opiskelijat sekä keittiöntyöntekijät. Oppaassa käsitellään sitä, mitä vajaaravitsemus konkreettisesti tarkoittaa sekä miten sitä voidaan ehkäistä. Oppaan aiheina käsitellään ruokailuhygieniaa, oikeaoppista ruokailuasentoa, suuhoitoa, lisäravinteita ja niiden käyttöä, sairauksia sekä niiden merkitys ravitsemuksessa.
Ikääntyessä kehon fysiologiset muutokset vaikuttavat ravitsemukseen. Ikääntyneellä voi esiintyä haasteita ruokailussa erilaisten sairauksien tai liikuntarajoitteiden vuoksi. Ravinnon monipuolisuuteen on tärkeää kiinnittää huomiota, sillä ravintoaineet eivät imeydy enää yhtä hyvin ikääntyessä. Suuret ikäluokat ikääntyvät ja tieto oikeaoppisen ravitsemuksen toteuttamisesta palvelukodeissa kasvaa.
Asiasanat: ikääntynyt, ravitsemus, vajaaravitsemus
Tuotimme oppaan yhteistyössä erään ikääntyneiden tehostetun palveluasumisyksikön kanssa. Opasta voivat hyödyntää hoitohenkilökunta, opiskelijat sekä keittiöntyöntekijät. Oppaassa käsitellään sitä, mitä vajaaravitsemus konkreettisesti tarkoittaa sekä miten sitä voidaan ehkäistä. Oppaan aiheina käsitellään ruokailuhygieniaa, oikeaoppista ruokailuasentoa, suuhoitoa, lisäravinteita ja niiden käyttöä, sairauksia sekä niiden merkitys ravitsemuksessa.
Ikääntyessä kehon fysiologiset muutokset vaikuttavat ravitsemukseen. Ikääntyneellä voi esiintyä haasteita ruokailussa erilaisten sairauksien tai liikuntarajoitteiden vuoksi. Ravinnon monipuolisuuteen on tärkeää kiinnittää huomiota, sillä ravintoaineet eivät imeydy enää yhtä hyvin ikääntyessä. Suuret ikäluokat ikääntyvät ja tieto oikeaoppisen ravitsemuksen toteuttamisesta palvelukodeissa kasvaa.
Asiasanat: ikääntynyt, ravitsemus, vajaaravitsemus
