Kohti vaikuttavampaa ruoka-apua: Keski-Uudenmaan ruokajakojen asiakkaiden tarpeet
Autero, Katariina; Salmi, Riina; (2025)
Autero, Katariina
Salmi, Riina
2025
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025112329206
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025112329206
Tiivistelmä
Ruoka-apuun turvautuvien ihmisten määrä on kasvanut Suomessa viime vuosina. Samaan aikaan ruoka-avun tehokkuutta arvostellaan ja epäillään. Tarvitaan paikallisesti enemmän tietoa ruoka-apuun turvautuvista henkilöistä, jotta työtä hyvinvoinnin edistämiseksi voitaisiin alueellisesti kehittää.
Opinnäytetyötutkimuksen tarkoituksena oli kartuttaa tietoa Keski-Uudellamaalla ruokajakotilaisuuksissa käyvien ihmisten palvelun tarpeista ja koetusta hyvinvoinnista. Tavoitteena oli tehdä näkyväksi ruokajakotilaisuuksissa käyvien henkilöiden avun ja palvelun tarpeita sekä kokemuksia ruoka-aputoiminnasta alueellisen yhteistyön kehittämisen tueksi ja hyvinvoinnin lisäämiseksi. Tutkimuksen yhteistyökumppaneina toimi Tuusulan kunnan hallinnoima Ruoka-aputoimintaa yhteistyössä Keski-Uudellamaalla –hanke, ja sen kolme osatoteuttajaa, joiden järjestämissä ruokajaoissa tutkimusaineistoa kerättiin. Tutkimus toteutettiin laadullisena kyselytutkimuksena ja vastaukset analysoitiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä käyttäen.
Tutkimukseen vastanneista henkilöistä suurin osa oli asunut Suomessa alle 10 vuotta ja lähes kaikki vastaajat elivät erilaisilla tuilla. Tuloksissa tuli esille vastaajien moninaiset tarpeet. Taloudellisen tuen tarve ja sosiaalinen tarve olivat suurimmat ja näkyvimmät tarpeiden muodot. Ruokajakotilaisuudet näyttäytyivät tutkimuksen valossa yhteisöllisinä vertaistapahtumina, joissa yhteisöruokailut ja muu oheistoiminta palvelivat kokonaisuutena tarpeiden täyttymistä.
Ruoka-apua on mahdollista kehittää vaikuttavampaan suuntaan kiinnittämällä huomiota arvo –kysymyksiin läpi koko ruoka-aputoiminnan sekä vahvistamalla yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Vaikka ruokajakoja ei ole alun perin tarkoitettu pysyviksi ratkaisuiksi, ovat ne tällä hetkellä osa hyvinvointityötä, josta vastuu tulisi kantaa laajalla rintamalla yhteistyössä.
Opinnäytetyötutkimuksen tarkoituksena oli kartuttaa tietoa Keski-Uudellamaalla ruokajakotilaisuuksissa käyvien ihmisten palvelun tarpeista ja koetusta hyvinvoinnista. Tavoitteena oli tehdä näkyväksi ruokajakotilaisuuksissa käyvien henkilöiden avun ja palvelun tarpeita sekä kokemuksia ruoka-aputoiminnasta alueellisen yhteistyön kehittämisen tueksi ja hyvinvoinnin lisäämiseksi. Tutkimuksen yhteistyökumppaneina toimi Tuusulan kunnan hallinnoima Ruoka-aputoimintaa yhteistyössä Keski-Uudellamaalla –hanke, ja sen kolme osatoteuttajaa, joiden järjestämissä ruokajaoissa tutkimusaineistoa kerättiin. Tutkimus toteutettiin laadullisena kyselytutkimuksena ja vastaukset analysoitiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä käyttäen.
Tutkimukseen vastanneista henkilöistä suurin osa oli asunut Suomessa alle 10 vuotta ja lähes kaikki vastaajat elivät erilaisilla tuilla. Tuloksissa tuli esille vastaajien moninaiset tarpeet. Taloudellisen tuen tarve ja sosiaalinen tarve olivat suurimmat ja näkyvimmät tarpeiden muodot. Ruokajakotilaisuudet näyttäytyivät tutkimuksen valossa yhteisöllisinä vertaistapahtumina, joissa yhteisöruokailut ja muu oheistoiminta palvelivat kokonaisuutena tarpeiden täyttymistä.
Ruoka-apua on mahdollista kehittää vaikuttavampaan suuntaan kiinnittämällä huomiota arvo –kysymyksiin läpi koko ruoka-aputoiminnan sekä vahvistamalla yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Vaikka ruokajakoja ei ole alun perin tarkoitettu pysyviksi ratkaisuiksi, ovat ne tällä hetkellä osa hyvinvointityötä, josta vastuu tulisi kantaa laajalla rintamalla yhteistyössä.
