Luomu Pohjois-Karjalan kunnallisissa ruokapalveluissa
Suhonen, Jonna (2016)
Suhonen, Jonna
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201601141336
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201601141336
Tiivistelmä
Tämän laadullisen opinnäytetyön tavoitteena on selvittää Pohjois-Karjalan kunnallisien ruokapalveluiden luomustatusta. Tietoperusta koostuu luomun markkina-asemaa kuvaavista tilastoista, erilaisista tutkimuksista ja selvityksistä sekä luomupoliittisista periaatepäätöksistä. Tutkimuksen tietoperusta antaa vastauksia luomun valtakunnallisiin ja aluetaloudellisiin vaikutuksiin sekä ilmiöihin.
Puolistrukturoidun teemahaastattelun avulla selvitettiin Pohjois-Karjalan kunnallisien ruokapalvelujen luomun käyttöä ja kysyntää, hankintaosaamista sekä ”luomuista” tahtotilaa. Teemojen haastattelukysymykset muotoutuivat tietoperustan pohjalta. Haastattelut toteutettiin marraskuussa 2015. Niihin kutsuttiin mukaan kaikki ruokapalveluesimiehet Pohjois-Karjalan kuntasektorin ruokapalveluista. Puolistrukturoituun teemahaastatteluun osallistui kuusi esimiestä kahdestatoista kutsutusta. Haastattelutulokset esitellään teemoittain. Teemojen vastauksiin on liitetty avoimia kommentteja haastatteluista.
Opinnäytetyön tuloksista kävi ilmi, että Pohjois-Karjalan kuntien strategisissa päätöksissä ei ole suoranaisesti nähtävissä valtakunnallisen hallitusohjelman luomun periaatepäätöksien suuntaviivoja. Luomutuotteiden hankintakriteerin vahvistuminen vaatisi strategisia päätöksiä. Luomuruoan todellinen hinta ruokalautasella ja kestävä saatavuus tulisi varmistaa, jotta sen voisi vakiinnuttaa kestävästi julkisiin hankintoihin. Luomustatusta heikentää yleinen näkemys, jonka mukaan luomua ei koeta seudullista lähiruokaa puhtaampana tai edes terveellisempänä
Puolistrukturoidun teemahaastattelun avulla selvitettiin Pohjois-Karjalan kunnallisien ruokapalvelujen luomun käyttöä ja kysyntää, hankintaosaamista sekä ”luomuista” tahtotilaa. Teemojen haastattelukysymykset muotoutuivat tietoperustan pohjalta. Haastattelut toteutettiin marraskuussa 2015. Niihin kutsuttiin mukaan kaikki ruokapalveluesimiehet Pohjois-Karjalan kuntasektorin ruokapalveluista. Puolistrukturoituun teemahaastatteluun osallistui kuusi esimiestä kahdestatoista kutsutusta. Haastattelutulokset esitellään teemoittain. Teemojen vastauksiin on liitetty avoimia kommentteja haastatteluista.
Opinnäytetyön tuloksista kävi ilmi, että Pohjois-Karjalan kuntien strategisissa päätöksissä ei ole suoranaisesti nähtävissä valtakunnallisen hallitusohjelman luomun periaatepäätöksien suuntaviivoja. Luomutuotteiden hankintakriteerin vahvistuminen vaatisi strategisia päätöksiä. Luomuruoan todellinen hinta ruokalautasella ja kestävä saatavuus tulisi varmistaa, jotta sen voisi vakiinnuttaa kestävästi julkisiin hankintoihin. Luomustatusta heikentää yleinen näkemys, jonka mukaan luomua ei koeta seudullista lähiruokaa puhtaampana tai edes terveellisempänä