Aterioiden omakustannusarvojen laskenta ravintokeskus Tähkään toimintolaskennalla
Toivanen, Ari-Pekka (2016)
Toivanen, Ari-Pekka
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201601281699
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201601281699
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tavoitteena oli selvittää toimintolaskentaa käyttäen ravintokeskus Tähkän aterioille omakustannusarvot. Tarkoituksena oli myös vertailla ravintokeskus Tähkän aterioiden omakustannusarvoja Kainuun keskussairaalan ravintokeskuksen (KAKS) aterioiden omakustannusarvoihin. Kaksi Kajaanin ammattikorkeakoulun opettajaa oli keväällä 2015 Open House -hankkeen tiimoilta laskenut KAKS:n aterioiden omakustannusarvot. Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Kajaanin Mamselli -liikelaitos, johon sekä ravintokeskus Tähkä että KAKS:n ravintokeskus kuuluvat.
Opinnäytetyön tutkimuskysymykset olivat: Mistä Tähkän aterioiden omakustannusarvot muodostuvat ja mitä eroja ja/tai yhtäläisyyksiä on KAKS:n ja Tähkän aterioiden omakustannusarvojen muodostumisessa.
Opinnäytetyön empiirinen osuus aloitettiin tekemällä Tähkään toimintoanalyysi, jonka jälkeen tehtiin työajanseuranta kahden viikon ajalta. Tämän jälkeen saatiin Tähkän kustannukset vuoden 2014 tuloslaskelmasta, sekä taloussuunnittelijalta saatiin saman vuoden ateriamäärät. Näiden tietojen avulla pystyttiin toimintolaskentaa apuna käyttäen laskemaan Tähkän aterioiden omakustannusarvot. Laskelmissa käytettiin mahdollisimman samanlaista kaavaa kuin KAKS:lle tehdyssä laskelmassa, jotta laskelmia pystyttiin vertailemaan.
Ravintokeskus Tähkälle saatiin laskettua toimintolaskennan avulla aterioiden omakustannusarvot. Tähkän aterioiden omakustannusarvojen muodostumista pystyttiin vertailemaan KAKS:n aterioiden omakustannusarvojen muodostumiseen. Yhtäläistä ravintokeskusten toimintojen kustannuksissa oli, että kummassakin kalleimmaksi toiminnoksi tuli astiahuolto. Suurimmat erot kahden ravintokeskuksen toiminnoissa olivat kotiateriapalveluissa ja jakeluissa. Vain Tähkässä tuotetaan kotiateriapalveluita, kun KAKS:lla valmistetaan enemmän aterioita osastoille, josta johtuen jakelua on enemmän.
Opinnäytetyön toimeksiantajan mukaan aterioiden omakustannusarvojen laskelmat olivat hyvät. Tähkän ja KAKS:n aterioiden omakustannusarvojen vertailu antaa heille lisäarvoa sekä pohjan aterioiden hinnoitteluun laajemminkin. Jatkossa toimeksiantaja voisi ottaa toimintolaskennan käyttöön päivittäisessä toiminnassa.
Opinnäytetyön tutkimuskysymykset olivat: Mistä Tähkän aterioiden omakustannusarvot muodostuvat ja mitä eroja ja/tai yhtäläisyyksiä on KAKS:n ja Tähkän aterioiden omakustannusarvojen muodostumisessa.
Opinnäytetyön empiirinen osuus aloitettiin tekemällä Tähkään toimintoanalyysi, jonka jälkeen tehtiin työajanseuranta kahden viikon ajalta. Tämän jälkeen saatiin Tähkän kustannukset vuoden 2014 tuloslaskelmasta, sekä taloussuunnittelijalta saatiin saman vuoden ateriamäärät. Näiden tietojen avulla pystyttiin toimintolaskentaa apuna käyttäen laskemaan Tähkän aterioiden omakustannusarvot. Laskelmissa käytettiin mahdollisimman samanlaista kaavaa kuin KAKS:lle tehdyssä laskelmassa, jotta laskelmia pystyttiin vertailemaan.
Ravintokeskus Tähkälle saatiin laskettua toimintolaskennan avulla aterioiden omakustannusarvot. Tähkän aterioiden omakustannusarvojen muodostumista pystyttiin vertailemaan KAKS:n aterioiden omakustannusarvojen muodostumiseen. Yhtäläistä ravintokeskusten toimintojen kustannuksissa oli, että kummassakin kalleimmaksi toiminnoksi tuli astiahuolto. Suurimmat erot kahden ravintokeskuksen toiminnoissa olivat kotiateriapalveluissa ja jakeluissa. Vain Tähkässä tuotetaan kotiateriapalveluita, kun KAKS:lla valmistetaan enemmän aterioita osastoille, josta johtuen jakelua on enemmän.
Opinnäytetyön toimeksiantajan mukaan aterioiden omakustannusarvojen laskelmat olivat hyvät. Tähkän ja KAKS:n aterioiden omakustannusarvojen vertailu antaa heille lisäarvoa sekä pohjan aterioiden hinnoitteluun laajemminkin. Jatkossa toimeksiantaja voisi ottaa toimintolaskennan käyttöön päivittäisessä toiminnassa.