Kuvaileva kirjallisuuskatsaus vegaaniruokavalion koostamisesta raskauden ja imetyksen aikana
Lappeteläinen, Eetu (2016)
Lappeteläinen, Eetu
Laurea-ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201603173316
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201603173316
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa tietoa siitä, miten vegaaniruokavalio tulisi koostaa raskauden ja imetyksen aikana siten, että se olisi ravitsemuksellisesti riittävä.
Vegaaniruokavalio koostuu pelkistä kasvikunnan tuotteista. Hyvin koostettuna vegaaniruokavalio on ravitsemuksellisesti riittävä kaikissa elämänkaaren vaiheissa ja sen noudattaminen pienentää tiettyihin elämäntapasairauksiin sairastumisen riskiä. Vegaaniruokavalio valitaan usein eettisistä syistä, mutta myös ekologisista, terveys- ja uskonnollisista syistä. Vegaaniruokavalio on vastikään nostettu uusissa suomalaisissa lapsiperheiden ruokasuosituksissa yhdeksi ruokavaliovaihtoehdoksi muiden ruokavalioiden joukkoon.
Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena ja katsauksen pohjalta luotiin materiaali Porvoon äitiysneuvolan terveydenhoitajien käyttöön. Yhteistyökumppanin toiveena oli, että tuotos olisi ytimekäs ja informatiivinen tietopaketti vegaaniruokavalion koostamisen olennaisista seikoista raskauden ja imetyksen aikana. Katsauksessa pyrittiin selvittämään mitkä ovat kriittisiä ravintoaineita vegaaniruokavaliota noudattavilla erityisesti raskauden ja imetyksen aikana.
Katsauksen tutkimusten mukaan vegaanien energiaravintoaineiden jakauma päivittäisestä energiansaannista on suositusten mukaista. Riittävän energian ja ravintoaineiden turvaamiseksi vegaaniruokavalio on koostettava monipuolisesti ja tiettyjen ravintoaineiden saanti on turvattava ravintolisin erityisesti raskauden ja imetyksen aikana. Yhteistyötaho koki tuotoksen hyödylliseksi.
Vegaaniruokavalio koostuu pelkistä kasvikunnan tuotteista. Hyvin koostettuna vegaaniruokavalio on ravitsemuksellisesti riittävä kaikissa elämänkaaren vaiheissa ja sen noudattaminen pienentää tiettyihin elämäntapasairauksiin sairastumisen riskiä. Vegaaniruokavalio valitaan usein eettisistä syistä, mutta myös ekologisista, terveys- ja uskonnollisista syistä. Vegaaniruokavalio on vastikään nostettu uusissa suomalaisissa lapsiperheiden ruokasuosituksissa yhdeksi ruokavaliovaihtoehdoksi muiden ruokavalioiden joukkoon.
Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena ja katsauksen pohjalta luotiin materiaali Porvoon äitiysneuvolan terveydenhoitajien käyttöön. Yhteistyökumppanin toiveena oli, että tuotos olisi ytimekäs ja informatiivinen tietopaketti vegaaniruokavalion koostamisen olennaisista seikoista raskauden ja imetyksen aikana. Katsauksessa pyrittiin selvittämään mitkä ovat kriittisiä ravintoaineita vegaaniruokavaliota noudattavilla erityisesti raskauden ja imetyksen aikana.
Katsauksen tutkimusten mukaan vegaanien energiaravintoaineiden jakauma päivittäisestä energiansaannista on suositusten mukaista. Riittävän energian ja ravintoaineiden turvaamiseksi vegaaniruokavalio on koostettava monipuolisesti ja tiettyjen ravintoaineiden saanti on turvattava ravintolisin erityisesti raskauden ja imetyksen aikana. Yhteistyötaho koki tuotoksen hyödylliseksi.