IKÄÄNTYNEIDEN RAVITSEMUS : Koulutustilaisuus palvelukeskuksen henkilökunnalle ikääntyneiden ravitsemuksen haasteista
Hallikainen, Mikko (2016)
Hallikainen, Mikko
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201604275272
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201604275272
Tiivistelmä
Ikääntyminen määritellään kalenteri-iän perusteella sekä biologisesta ja fyysisestä näkökulmasta. Ikääntyminen aiheuttaa muutoksia ihmisen fysiologiassa, kognitiivisissa toiminnoissa sekä toimintakyvyssä. Ikääntyneiden ravitsemuksen lähtökohtana ovat omat valtakunnalliset ikääntyneiden ravitsemussuositukset. Ikääntyneiden ravitsemuksen haasteet altistavat ravitsemustilan häiriöille. Ravitsemustilan häiriöt ovat virhe- ja aliravitsemus.
Tämän opinnäytetyön tehtävänä oli järjestää koulutustilaisuus palvelukeskuksen hoito- sekä keittiöhenkilökunnalle ikääntyneiden ravitsemuksesta. Koulutustilaisuuden tavoitteena on lisätä palvelukeskuksen hoito- sekä keittiöhenkilökunnan tietämystä ikääntyneiden ravitsemuksesta ja nostaa esille palvelukeskuksen asiakkaiden ravitsemuksen haasteita.
Koulutustilaisuus toteutettiin yhdessä palvelukeskuksen kanssa. Koulutustilaisuus pohjautui valtakunnallisiin ikääntyneiden ravitsemussuosituksiin sekä palvelukeskuksen kymmeneen asiakkaaseen, jotka ovat 67–90-vuotiaita. Kohderyhmä rajattiin sillä perusteella, että he olivat itse kykeneviä vastaamaan MNA (Mini Nutrition assesment) testiin. Koulutustilaisuudesta keräsin palautetta suullisesti ja kirjallisesti palautekyselyn avulla. Jatkokehittämissuunnitelmana palvelukeskussa voidaan lähteä suunnittelemaan konkreettisia keinoja kehittää toimintaa heidän asiakkaidensa ravitsemuksessa.
Tämän opinnäytetyön tehtävänä oli järjestää koulutustilaisuus palvelukeskuksen hoito- sekä keittiöhenkilökunnalle ikääntyneiden ravitsemuksesta. Koulutustilaisuuden tavoitteena on lisätä palvelukeskuksen hoito- sekä keittiöhenkilökunnan tietämystä ikääntyneiden ravitsemuksesta ja nostaa esille palvelukeskuksen asiakkaiden ravitsemuksen haasteita.
Koulutustilaisuus toteutettiin yhdessä palvelukeskuksen kanssa. Koulutustilaisuus pohjautui valtakunnallisiin ikääntyneiden ravitsemussuosituksiin sekä palvelukeskuksen kymmeneen asiakkaaseen, jotka ovat 67–90-vuotiaita. Kohderyhmä rajattiin sillä perusteella, että he olivat itse kykeneviä vastaamaan MNA (Mini Nutrition assesment) testiin. Koulutustilaisuudesta keräsin palautetta suullisesti ja kirjallisesti palautekyselyn avulla. Jatkokehittämissuunnitelmana palvelukeskussa voidaan lähteä suunnittelemaan konkreettisia keinoja kehittää toimintaa heidän asiakkaidensa ravitsemuksessa.