TERVEELLINEN JA SÄÄNNÖLLINEN RUOKAVALIO KORKEAKOULUOPISKELIJAN JAKSAMISEN TUKENA – Opaslehti opiskeluterveydenhuoltoon
Väänänen, Anetta (2016)
Väänänen, Anetta
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605025827
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605025827
Tiivistelmä
Suomalaisten ravitsemustottumukset ovat jatkuvassa muutoksessa. Myös opiskelijat ovat yhä terveystietoisempia ja kiinnostuneita ruokavaliostaan. Kuitenkin ylipaino on suomalaisten keskuudessa nousu suunnassa. Säännöllinen ja monipuolinen ruokavalio auttaa opiskelijaa jaksamaan arjessa. Opiskeluterveydenhuolto on tärkeässä roolissa opiskelijoiden kokonaisvaltaisessa terveyden edistämisessä. Aikaisin puuttuminen epäkohtiin on tärkeää, ja opintojen aikana juurrutetut mallit siirtyvät myös opintojen jälkeiseen elämään. Näiden vuoksi on tärkeää kiinnittää huomiota korkeakouluopiskelijan terveelliseen ravitsemukseen.
Tämä toiminnallinen opinnäytetyö käsittelee korkeakouluopiskelijoiden ruokailutottumuksia. Opinnäytetyön tarkoituksena oli lisätä korkeakouluopiskelijoiden tietämystä terveellisestä ja säännöllisestä ruokavaliosta sekä omien valintojen vaikutuksesta terveyteen. Opinnäytetyön tehtävänä oli laatia opaslehti Joensuun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen opiskeluterveydenhuollon käyttöön yksilöllisen ruokavalio-ohjaukseen tueksi ja opiskelijoille mukaan jaettavaksi. Opinnäytetyön teoriaosuudessa on käsitelty laajasti ruokavaliota (korkeakouluopiskelijan ravitsemustottumukset, monipuolinen ja säännöllinen ruokavalio, ateriarytmi sekä ruokavalion vaikutus jaksamiseen), opiskeluterveydenhuollon merkitystä ja ruokavalio-ohjausta. Lisäksi opinnäytetyössä esitellään potilasohjeeseen ja terveyden edistämiseen liittyvää tietoa.
Jatkossa olisi hyödyllistä järjestää tapahtumia, jossa ruokavalio-opasta voisi jakaa. Lisäksi olisi hyödyllistä tutkia ruokavalio-ohjeistuksen hyötyä.
Tämä toiminnallinen opinnäytetyö käsittelee korkeakouluopiskelijoiden ruokailutottumuksia. Opinnäytetyön tarkoituksena oli lisätä korkeakouluopiskelijoiden tietämystä terveellisestä ja säännöllisestä ruokavaliosta sekä omien valintojen vaikutuksesta terveyteen. Opinnäytetyön tehtävänä oli laatia opaslehti Joensuun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen opiskeluterveydenhuollon käyttöön yksilöllisen ruokavalio-ohjaukseen tueksi ja opiskelijoille mukaan jaettavaksi. Opinnäytetyön teoriaosuudessa on käsitelty laajasti ruokavaliota (korkeakouluopiskelijan ravitsemustottumukset, monipuolinen ja säännöllinen ruokavalio, ateriarytmi sekä ruokavalion vaikutus jaksamiseen), opiskeluterveydenhuollon merkitystä ja ruokavalio-ohjausta. Lisäksi opinnäytetyössä esitellään potilasohjeeseen ja terveyden edistämiseen liittyvää tietoa.
Jatkossa olisi hyödyllistä järjestää tapahtumia, jossa ruokavalio-opasta voisi jakaa. Lisäksi olisi hyödyllistä tutkia ruokavalio-ohjeistuksen hyötyä.