Tuotekehitys ammattikeittiöihin, HKScanille
Torkkola, Paavo; Pulkka, Lauri (2016)
Torkkola, Paavo
Pulkka, Lauri
Laurea-ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605137699
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605137699
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli toteuttaa tuotekehitystä yhteistyössä HKScanin ja Bar-Laurean kanssa. Opinnäytetyön toteutuksesta vastasi kahden miehen ryhmä, jonka tehtävänä oli valmistaa neljästä esivalmistetusta broilerituotteesta kevään reseptiikkaa ammattikeittiöissä valmis-tettavaksi tammikuun 2016 broileri. Tavoitteina oli luoda reseptiikka valmiiksi tammikuun broileri tuotetestauksen avulla, jonka jälkeen valmiit reseptit lähetettiin toimeksiantajan arvioitavaksi ja edelleen omaan jatkokehitykseen sekä lähetettäväksi valituille sidosryhmille. Toimeksiantajana opinnäytetyössä toimi HKScan.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys painottuu tuotekehitykseen, ideointimenetelmiin sekä opin-näytetyön kannalta olennaisten käsitteiden määrittelyyn. Tuotekehityksen teoriaa hyödynnettiin koko prosessin ajan, kun ideointimenetelmät keskittyivät vahvasti suunnitteluvaiheeseen. Käsittei-den määrittely auttaa lukijaa ymmärtämään olennaisten käsitteiden merkitykset sekä käytetyt asiayhteydet.
Opinnäytetyössä on eritelty tuotekehityksen vaiheet suunnittelusta toteutukseen ja arviointiin. Vai-heistus noudattaa lineaarista kaavaa koko projektin toteutuksen aikajärjestyksessä.
Tuotekehitysprosessin tulokset ja toimeksiantajan arviot esitellään tämän opinnäytetyön lopussa.
Tavoitteina opinnäytetyölle asetettiin opinnäytetyöryhmän henkilökohtaisina tavoitteina tuotekehi-tysprosessin ymmärtäminen sekä saatujen tulosten hyödyntäminen toiminnan jatkuvuuden puoles-ta, kuin myös luodun reseptiikan käyttöönottona ammattikeittiöissä mahdollisuuksien mukaan, sillä projekti päättyi tuotteiden valmistumiseen. Tavoitteet toimivat opinnäytetyössä ohjaavina seikkoina muiden käytettyjen menetelmien ja teorian myötävaikutuksessa. Tavoitteiden saavuttaminen ja toiminnan jatkuvuus myös tulevaisuudessa esitellään tämän dokumentin lopussa.
Tämän opinnäytetyön pohjalta tuotekehitys on helpompi toteuttaa toimeksiantajan ja oppilaitoksen välillä tulevaisuudessa. Tietoperustan avulla pystytään jatkossa tehostamaan koko tuotekehityspro-sessin kulkua edellä mainittujen osapuolten välillä. Opinnäytetyö toimii täten myös ohjeena tulevia projekteja silmällä pitäen.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys painottuu tuotekehitykseen, ideointimenetelmiin sekä opin-näytetyön kannalta olennaisten käsitteiden määrittelyyn. Tuotekehityksen teoriaa hyödynnettiin koko prosessin ajan, kun ideointimenetelmät keskittyivät vahvasti suunnitteluvaiheeseen. Käsittei-den määrittely auttaa lukijaa ymmärtämään olennaisten käsitteiden merkitykset sekä käytetyt asiayhteydet.
Opinnäytetyössä on eritelty tuotekehityksen vaiheet suunnittelusta toteutukseen ja arviointiin. Vai-heistus noudattaa lineaarista kaavaa koko projektin toteutuksen aikajärjestyksessä.
Tuotekehitysprosessin tulokset ja toimeksiantajan arviot esitellään tämän opinnäytetyön lopussa.
Tavoitteina opinnäytetyölle asetettiin opinnäytetyöryhmän henkilökohtaisina tavoitteina tuotekehi-tysprosessin ymmärtäminen sekä saatujen tulosten hyödyntäminen toiminnan jatkuvuuden puoles-ta, kuin myös luodun reseptiikan käyttöönottona ammattikeittiöissä mahdollisuuksien mukaan, sillä projekti päättyi tuotteiden valmistumiseen. Tavoitteet toimivat opinnäytetyössä ohjaavina seikkoina muiden käytettyjen menetelmien ja teorian myötävaikutuksessa. Tavoitteiden saavuttaminen ja toiminnan jatkuvuus myös tulevaisuudessa esitellään tämän dokumentin lopussa.
Tämän opinnäytetyön pohjalta tuotekehitys on helpompi toteuttaa toimeksiantajan ja oppilaitoksen välillä tulevaisuudessa. Tietoperustan avulla pystytään jatkossa tehostamaan koko tuotekehityspro-sessin kulkua edellä mainittujen osapuolten välillä. Opinnäytetyö toimii täten myös ohjeena tulevia projekteja silmällä pitäen.