Välipalat osana painonhallintaa : Lighthouse-ryhmän oppimiskahvila
Rönnblad, Sonja (2016)
Rönnblad, Sonja
Laurea-ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016052610051
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016052610051
Tiivistelmä
Elinympäristön ja elintapojen muuttuminen vaikuttavat osaltaan lihavuuden yleistymiseen. Lihavuus lisää merkittävästi riskiä sairastua muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksiin. Lihavuus aiheuttaa terveydenhuollossa huomattavia kustannuksia. Välipalavaltaisen ja napostelevan syömiskulttuurin lisääntyminen on useissa tutkimuksissa yhdistetty lihomiseen. Terveellinen ruokavalio ja tasainen ateriarytmi ovat painonhallinnassa keskeisessä asemassa. Oikein valittuna välipalat auttavat sopeuttamaan energiansaantia kulutusta vastaavaksi.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella, toteuttaa ja arvioida yksi toiminnallinen tapaamiskerta välipaloista Lighthouse-ryhmälle. Ryhmä koostui kahdeksasta vaikeasti tai sairaalloisesti lihavasta nuoresta aikuisesta, jotka osallistuivat syksyllä 2015 käynnistyneeseen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Obesiteettikeskuksen uudentyyppiseen painonhallintaryhmään. Opinnäytetyön tavoitteena oli antaa ryhmäläisille tietoa painonhallintaa tukevista terveellisistä välipalavaihtoehdoista heitä kiinnostavalla tavalla. Pyrkimyksenä oli, että ryhmäläiset motivoituisivat valitsemaan välipalaksi laihtumista ja painonhallintaa tukevia vaihtoehtoja.
Toiminnallinen tapaamiskerta toteutettiin joulukuussa 2015. Ohjauksen suunnittelussa ja toteutuksessa käytettiin apuna oppimiskahvila-menetelmää. Oppimiskahvilan pöytäryhmien aiheiksi valikoituivat maitotuotteet, viljatuotteet ja kasvikset. Jokaiseen pöytään suunniteltu kirjallinen materiaali ja välipalojen maistelu pienryhmissä tukivat keskustelua ja oppimista. Oppimiskahvilan jälkeen tehtiin pienimuotoinen palautekysely arvioinnin avuksi. Kyselyn perusteella osallistujat kokivat saaneensa uutta tietoa terveellisistä ja painonhallintaa tukevista välipalavaihtoehdoista, ja oppimiskahvila oli heidän mielestään mieluisa tapa oppia. Ryhmäläiset vaikuttivat motivoituneilta kokeilemaan jatkossakin painonhallintaa tukevia välipaloja. Ryhmäläisten välipalatottumuksista tehtiin selvitys painonhallintaryhmän käynnistyessä ja päättyessä. Ryhmäläisten välipalakäyttäytymisessä oli neljän kuukauden jälkeen havaittavissa selkeä muutos painonhallintaa edistävään suuntaan.
Oppimiskahvilan materiaalia ja tuloksia voidaan hyödyntää myös muissa painonhallintaryhmissä. Oppimiskahvila voidaan ottaa osaksi Obesiteettikeskuksen tulevia nuorten aikuisten painonhallintaryhmiä. Jatkotutkimusaiheena voidaan tutkia välipalatottumuksia ja niiden kehittymistä vastaavassa nuorten aikuisten painonhallintaryhmässä, jolle ei järjestetä oppimiskahvilaa painonhallintaa tukevista välipaloista.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella, toteuttaa ja arvioida yksi toiminnallinen tapaamiskerta välipaloista Lighthouse-ryhmälle. Ryhmä koostui kahdeksasta vaikeasti tai sairaalloisesti lihavasta nuoresta aikuisesta, jotka osallistuivat syksyllä 2015 käynnistyneeseen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Obesiteettikeskuksen uudentyyppiseen painonhallintaryhmään. Opinnäytetyön tavoitteena oli antaa ryhmäläisille tietoa painonhallintaa tukevista terveellisistä välipalavaihtoehdoista heitä kiinnostavalla tavalla. Pyrkimyksenä oli, että ryhmäläiset motivoituisivat valitsemaan välipalaksi laihtumista ja painonhallintaa tukevia vaihtoehtoja.
Toiminnallinen tapaamiskerta toteutettiin joulukuussa 2015. Ohjauksen suunnittelussa ja toteutuksessa käytettiin apuna oppimiskahvila-menetelmää. Oppimiskahvilan pöytäryhmien aiheiksi valikoituivat maitotuotteet, viljatuotteet ja kasvikset. Jokaiseen pöytään suunniteltu kirjallinen materiaali ja välipalojen maistelu pienryhmissä tukivat keskustelua ja oppimista. Oppimiskahvilan jälkeen tehtiin pienimuotoinen palautekysely arvioinnin avuksi. Kyselyn perusteella osallistujat kokivat saaneensa uutta tietoa terveellisistä ja painonhallintaa tukevista välipalavaihtoehdoista, ja oppimiskahvila oli heidän mielestään mieluisa tapa oppia. Ryhmäläiset vaikuttivat motivoituneilta kokeilemaan jatkossakin painonhallintaa tukevia välipaloja. Ryhmäläisten välipalatottumuksista tehtiin selvitys painonhallintaryhmän käynnistyessä ja päättyessä. Ryhmäläisten välipalakäyttäytymisessä oli neljän kuukauden jälkeen havaittavissa selkeä muutos painonhallintaa edistävään suuntaan.
Oppimiskahvilan materiaalia ja tuloksia voidaan hyödyntää myös muissa painonhallintaryhmissä. Oppimiskahvila voidaan ottaa osaksi Obesiteettikeskuksen tulevia nuorten aikuisten painonhallintaryhmiä. Jatkotutkimusaiheena voidaan tutkia välipalatottumuksia ja niiden kehittymistä vastaavassa nuorten aikuisten painonhallintaryhmässä, jolle ei järjestetä oppimiskahvilaa painonhallintaa tukevista välipaloista.