Huulipunareseptin parantaminen
Laakso, Emmi (2016)
Laakso, Emmi
Laurea-ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060211601
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060211601
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön aiheena oli huulipunan valmistus. Työn tavoitteena oli kehittää reseptiä toimivammaksi. Alkuperäisen huulipunareseptin mukaan valmistetun punan ongelmana oli väripigmentin huono levittyvyys. Reseptiä kehitettiin muokkaamalla raaka-aineiden pitoisuuksia huulipunassa. Huulipunasta tehtiin kaksi koe-erää. Työn teoriatausta käsittää huulikosmetiikan valmistusvaiheita, käytettäviä raaka-aineita sekä huulipunalaatuja.
Oppilaitoksen käyttämää huulipunareseptiä verrattiin työn teoriataustaan ja sille tehtiin tämän mukaiset kehitysehdotukset. Reseptiä testattiin oppilaitoksen laboratoriossa kaksi kertaa, minkä pohjalta luotiin kehitysehdotukset huulipunareseptille. Onnistuneen huulikosmetiikkatuotteen valmistus edellyttää oikeanlaista vahojen ja öljyjen suhdetta, jotta tuotteen rakenne on kestävä ja samalla miellyttävä käyttää. Eri huulikosmetiikkalaaduissa näiden suhde on erilainen. Huulipunareseptissä öljyjen osuus on 40-50 % käytettävistä raaka-aineista ja vahojen 15-20 %. Eri vahojen käyttö reseptissä vaikuttaa myös valmiin huulipunan koostumukseen. Huulipunassa voidaan käyttää väriaineina orgaanisia ja epäorgaanisia pigmenttejä sekä interferenssivärejä. Valmistetun huulipunan väriaineina käytettiin orgaanisia punapigmenttejä. Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää kauneudenhoitoalan koulutusohjelman laboratorio-toteutuksella huulipunan valmistuksen tukena. Kehitysehdotukset sisältävää huulipunareseptiä on muokattu työn teoriaosuutta peilaten niin, että huulipunan rakenne on kestävä, helposti huulille levittyvä sekä siinä on intensiivinen väripigmentti.
Oppilaitoksen käyttämää huulipunareseptiä verrattiin työn teoriataustaan ja sille tehtiin tämän mukaiset kehitysehdotukset. Reseptiä testattiin oppilaitoksen laboratoriossa kaksi kertaa, minkä pohjalta luotiin kehitysehdotukset huulipunareseptille. Onnistuneen huulikosmetiikkatuotteen valmistus edellyttää oikeanlaista vahojen ja öljyjen suhdetta, jotta tuotteen rakenne on kestävä ja samalla miellyttävä käyttää. Eri huulikosmetiikkalaaduissa näiden suhde on erilainen. Huulipunareseptissä öljyjen osuus on 40-50 % käytettävistä raaka-aineista ja vahojen 15-20 %. Eri vahojen käyttö reseptissä vaikuttaa myös valmiin huulipunan koostumukseen. Huulipunassa voidaan käyttää väriaineina orgaanisia ja epäorgaanisia pigmenttejä sekä interferenssivärejä. Valmistetun huulipunan väriaineina käytettiin orgaanisia punapigmenttejä. Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää kauneudenhoitoalan koulutusohjelman laboratorio-toteutuksella huulipunan valmistuksen tukena. Kehitysehdotukset sisältävää huulipunareseptiä on muokattu työn teoriaosuutta peilaten niin, että huulipunan rakenne on kestävä, helposti huulille levittyvä sekä siinä on intensiivinen väripigmentti.