Ympäristöasiat a` la carte -ravintolassa
Toivonen, Heini (2006)
Toivonen, Heini
Lahden ammattikorkeakoulu
2006
All rights reserved
Tiivistelmä
Opinnäytetyö käsittelee aÌ la carte -ravintoloiden toimintaan vaikuttavia ympäristöasioita ja erityisesti Lahden keskustassa sijaitsevan ravintola Taivaanrannan mahdollisuuksia yritystoiminnan ympäristövaikutusten supistamiseksi. Ympäristövastuullisuus on kasvava trendi, joka näkyy vähitellen myös työvoimavaltaisissa palveluyrityksissä. Vaikka ympäristöasioihin ei perinteisesti ole totuttu kiinnittämään paljoa huomiota ravintola-alalla, on vähitellen herätty huomaamaan ympäristöystävällisen toiminnan positiiviset vaikutukset yrityksen maineeseen sekä taloudelliseen kannattavuuteen. Pienetkin toimintatapojen muutokset vaikuttavat pidemmällä aikavälillä, eikä ympäristöystävällinen ravintolatoiminta välttämättä vaadi suuria investointeja, jos perusasiat ovat kunnossa. Pohjoismaissa ravintoloiden ympäristövaikutukset ovat nousemassa tulevaisuudessa yhä merkittävämpään rooliin, sillä joulukuusta 2006 lähtien halukkaat ravintolat voivat hakea toiminnalleen tunnettua ympäristömerkkiä, Joutsenmerkkiä. Työn raporttiosa kokoaa yhteen ravintola-alalla vähemmän huomioituja ympäristöasioita, kuten jätteiden lajittelua, ympäristöystävällisten tuotteiden käyttöä sekä energian- ja vedenkulutusta. Aihepiireittäin nostetaan esille ravintola Taivaanrantaa koskevia esimerkkejä ja kehittämisehdotuksia. Kehittämisehdotusten ja esimerkkien lähtökohtana on Taivaanrannassa toteutettu nykytilan kartoitus, joka perustuu omakohtaiseen havainnointiin sekä henkilökunnan ja yrittäjäpariskunnan haastatteluihin. Kehittämisehdotusten tavoitteena on luoda ravintolalle hyvät lähtökohdat ympäristöosaamiseen, jotta se voisi halutessaan hakea toiminnalleen ympäristömerkkiä. Erityisesti Taivaanrannassa tulisi kehittää jätteiden lajittelua sekä pohtia laitteiden mahdollista uudelleen sijoittelua. Jo näillä toimenpiteillä toiminnan ympäristövaikutuksia saataisiin vähennettyä nykyisestä. Raporttiosassa käsitellyistä aiheista eniten jokapäiväiseen käytännön työhön vaikuttavat asiat on koottu erilliseksi tiiviiksi oppaaksi, jonka tarkoituksena on toimia päivittäisenä apuvälineenä Taivaanrannan henkilökunnalle. Ympäristöopas toimii myös yhdessä Loikkasen (2004) kirjoittaman perehdyttämisoppaan kanssa uusien työntekijöiden tutustuttamisessa talon tavoille.