Perehdyttämisopas ravintola Speakeasy
Tiainen, Katja-Christiina (2008)
Tiainen, Katja-Christiina
Lahden ammattikorkeakoulu
2008
All rights reserved
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö käsittelee uuden työntekijän perehdyttämistä, motivointia sekä ravintolassa tapahtuvaa asiakaspalvelua. Teoriaosassa selvitetään perehdyttämisen tavoitteet, sisältö, keskeiset menetelmät ja materiaalit, hyödyt, perehdyttämisprosessin kulku, sen suunnittelu, seuranta ja arviointi sekä työsuojelu osana perehdyttämistä. Tämän lisäksi opinnäytetyössä käydään läpi myös asiakaspalvelua sekä ravintola-alan keskeistä lainsäädäntöä. Opinnäytetyö jakautuu kahteen osaan, ensimmäinen on teoriaosio ja toinen on toimeksiantona tehty Tervetuloa Taloon -opas Ravintola Speakeasy:in. Opinnäytetyön toiminnallisessa osassa perehdytetään uusi työntekijä mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti yritykseen jo ennen varsinaisen työn alkamista. Oppaan avulla työntekijän on mahdollista suoriutua työtehtävistään itsenäisesti ja omatoimisesti, sekä samalla perehdytettävä sisäistää talon tavat oikein ja on yksi työyhteisön jäsenistä mahdollisimman nopeasti. Perehdyttämisopas toimii kertauksena myös vanhoille työntekijöille. Oppaassa on esitelty pääkohdat työvuorojen tehtävistä, työhönopastuksesta, työsuhteeseen liittyvistä asioista sekä konkreettisia ohjeita muun muassa tilityksestä. Tervetuloa Taloon -opas on tehty hyvin pitkälti toimeksiantajan tarpeiden mukaan, mutta apuna on käytetty myös aiheeseen liittyvää teoriaa. Tapoja perehdyttää on monia. Tärkein on asian sisältö ja tapa miten perehdytetään, jotta uusi työntekijä saa alusta alkaen oikeanlaisen käsityksen niin yrityksestä kokonaisuutena kuin työn tekemiseen liittyvistä kysymyksistä. Oikean perehdyttämisen avulla työntekijä sitoutuu työhön sekä on motivoitunut ja aktiivinen työyhteisön jäsen.