Asiakastiedon hyödyntäminen lounasravintolan kehittämisessä
Karjalainen, Minna (2016)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Karjalainen, Minna
Laurea-ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016112817882
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016112817882
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena on kehittää lounasravintola ”Linnun” palveluprosesseja käyttäen asiakastietoa kehittämisen apuna. Toimeksiantajana toimii pääkaupunkiseudulla sijaitseva henkilöstölounasta tarjoava ravintola. Opinnäytetyön tavoitteena on löytää palveluprosesseista kehittämistä vaativia asioita, joihin panostamalla voidaan taata toimeksiantajalle nykyistä tehokkaampi palveluprosessi ja entistä tyytyväisempiä asiakkaita.
Teoreettisena viitekehyksenä toimii asiakastieto, sen kerääminen ja käyttäminen palvelun kehittämisen apuna. Opinnäytetyössä selvennetään mitä asiakastieto tarkoittaa, millaisin menetelmin sitä voidaan kerätä ja kuinka sitä voidaan käyttää apuna prosessien kehittämisessä. Tausta-ajatuksena työssä kulkee palvelumuotoilun periaate, eli vaiheittainen toimintamalli: ymmärrysvaihe, kehitysvaihe ja toteutusvaihe. Asiakastietoa kerättiin muun muassa laajan havainnoinnin, asiakastyytyväisyyskyselyn ja asiakasprofiilien avulla.
Työn näkökulmana on keskittyä asiakaspalvelun sekä palvelupolun kontaktipisteiden parantamiseen, jotta osataan vastata asiakkaan tarpeisiin oikealla ja parhaalla mahdollisella tavalla. Tavoitteena on parantaa liiketoiminnan kannattavuutta keskityttämällä lounasravintolan asiakkaisiin, heidän tarpeisiinsa, toiveisiinsa ja kokemuksiinsa koskien lounasruokailua lounasravintola Linnussa.
Asiakastiedon avulla löydettiin kehittämiskohtia palvelupolun tehokkuudessa sekä asiakaspalvelun parantamisessa. Työn tuotoksena kehitettiin uusi linjastomalli, joka on toteutettu hyödyntäen Metoksen Kitchen Planner:a. Uuden mallin tarkoituksena on palvella asiakasta ja toimeksiantajaa tehokkaasti ja kannattavasti asiakaslähtöisestä näkökulmasta.
Teoreettisena viitekehyksenä toimii asiakastieto, sen kerääminen ja käyttäminen palvelun kehittämisen apuna. Opinnäytetyössä selvennetään mitä asiakastieto tarkoittaa, millaisin menetelmin sitä voidaan kerätä ja kuinka sitä voidaan käyttää apuna prosessien kehittämisessä. Tausta-ajatuksena työssä kulkee palvelumuotoilun periaate, eli vaiheittainen toimintamalli: ymmärrysvaihe, kehitysvaihe ja toteutusvaihe. Asiakastietoa kerättiin muun muassa laajan havainnoinnin, asiakastyytyväisyyskyselyn ja asiakasprofiilien avulla.
Työn näkökulmana on keskittyä asiakaspalvelun sekä palvelupolun kontaktipisteiden parantamiseen, jotta osataan vastata asiakkaan tarpeisiin oikealla ja parhaalla mahdollisella tavalla. Tavoitteena on parantaa liiketoiminnan kannattavuutta keskityttämällä lounasravintolan asiakkaisiin, heidän tarpeisiinsa, toiveisiinsa ja kokemuksiinsa koskien lounasruokailua lounasravintola Linnussa.
Asiakastiedon avulla löydettiin kehittämiskohtia palvelupolun tehokkuudessa sekä asiakaspalvelun parantamisessa. Työn tuotoksena kehitettiin uusi linjastomalli, joka on toteutettu hyödyntäen Metoksen Kitchen Planner:a. Uuden mallin tarkoituksena on palvella asiakasta ja toimeksiantajaa tehokkaasti ja kannattavasti asiakaslähtöisestä näkökulmasta.