Riskien hallinta ja kartoitus : case: Yhteinen pöytä
Koskinen, Tuomas (2016)
Koskinen, Tuomas
Laurea-ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016120819546
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016120819546
Tiivistelmä
Riskienhallinta on tärkeä osa kaikkea liiketoimintaa. Sen avulla voidaan pitää tunnistetut riskit hallittavan kokoisina siten, ettei organisaation toiminta ole uhattuna. Henkilöstön hyvinvoinnin turvaaminen on pitkäjänteisen yritystoiminnan keskeinen edellytys. Riskienhallinta on koko organisaation läpi ulottuva prosessi, jossa kartoitetaan riskitekijät, arvioidaan niiden vakavuus ja todennäköisyys ja luodaan hallintakeinot.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää riskienhallintaa Vantaan kaupungin ruoka-avuin piirissä toimivalle Yhteiselle pöydälle. Opinnäytetyössä keskitytään ensisijaisesti varastoinnin ja kuljetuksen henkilöriskeihin. Lopputulokseksi saatiin esille keskeisimmät riskien aiheuttajat ja varotoimenpiteet niiden aiheuttamien riskien pienentämiseksi.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia Yhteisen pöydän toiminnassa esiintyviä riskitekijöitä ja luoda niille asianmukaisia hallintakeinoja. Kohdeorganisaatiolla ei ollut aikaisempaa riskienhallintasuunnitelmaa, joten tutkielmalla oli selkeä tarkoitus. Lähdemateriaalina opinnäytetyössä käytettiin alan kirjallisuutta ja aikaisempia tutkimuksia. Taustatietoina tutkimuksessa käytettiin TVL:n tilastojulkaisua työtapaturmista vuodelta 2015. Sen avulla saatiin vahva tilastoihin perustuva pohja kuljetuksen ja varastoinnin yhteydessä esiintyvistä riskeistä. Niiden lisäksi kerättiin empiiristä tietoa kohteesta havainnoimalla, osallistumalla toimintaan ja keskustelemalla työntekijöiden kanssa.
Opinnäytetyön avulla saatiin selville selkeimmät riskitekijät ja annettiin ehdotuksia niiden hallitsemiseksi. Keskeisimmät riskit liittyivät liikkumiseen ja kuorman pakkaamiseen lastaus- ja purkutiloissa. Välillä toiminnan muistinvaraisuus aiheutti epäselvyyksiä työtehtävissä. Selkeä ohjeistus ja tärkeiden asioiden kirjaaminen suoraviivaistaa toimintaa, lisää työhyvinvointia ja tuottavuutta.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää riskienhallintaa Vantaan kaupungin ruoka-avuin piirissä toimivalle Yhteiselle pöydälle. Opinnäytetyössä keskitytään ensisijaisesti varastoinnin ja kuljetuksen henkilöriskeihin. Lopputulokseksi saatiin esille keskeisimmät riskien aiheuttajat ja varotoimenpiteet niiden aiheuttamien riskien pienentämiseksi.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia Yhteisen pöydän toiminnassa esiintyviä riskitekijöitä ja luoda niille asianmukaisia hallintakeinoja. Kohdeorganisaatiolla ei ollut aikaisempaa riskienhallintasuunnitelmaa, joten tutkielmalla oli selkeä tarkoitus. Lähdemateriaalina opinnäytetyössä käytettiin alan kirjallisuutta ja aikaisempia tutkimuksia. Taustatietoina tutkimuksessa käytettiin TVL:n tilastojulkaisua työtapaturmista vuodelta 2015. Sen avulla saatiin vahva tilastoihin perustuva pohja kuljetuksen ja varastoinnin yhteydessä esiintyvistä riskeistä. Niiden lisäksi kerättiin empiiristä tietoa kohteesta havainnoimalla, osallistumalla toimintaan ja keskustelemalla työntekijöiden kanssa.
Opinnäytetyön avulla saatiin selville selkeimmät riskitekijät ja annettiin ehdotuksia niiden hallitsemiseksi. Keskeisimmät riskit liittyivät liikkumiseen ja kuorman pakkaamiseen lastaus- ja purkutiloissa. Välillä toiminnan muistinvaraisuus aiheutti epäselvyyksiä työtehtävissä. Selkeä ohjeistus ja tärkeiden asioiden kirjaaminen suoraviivaistaa toimintaa, lisää työhyvinvointia ja tuottavuutta.