Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Lahden ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Lahden ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Biojätteen käsittely laitoskeittiössä : case: Päijät-Hämeen Keskussairaala

Parkki, Timo (2016)

Avaa tiedosto
Parkki Timo.pdf (1.418Mt)
Lataukset: 


Parkki, Timo
Lahden ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016121219944
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia sairaalaympäristössä tapahtuvan biojätteen käsittelyn nykyistä tilaa ja käsittelyn tulevaisuuden haasteita. Suomen uusi jätelaki (646/2011) edellyttää parempaa orgaanisen jätteen prosessointia.
Laitoskeittiöt tuottavat päivittäin asiakkaillensa sadoista aterioista tuhansiin, riippuen keittiön koosta. Näistä aterioista palautuu syömättömiä tai osittain syötyjä aterioita, jotka päätyvät lopulta biojäteastiaan. Koska biojäteastioita ei voida säilyttää samoissa tiloissa, joissa ruokaa valmistetaan, täytyy biojäte siirtää kuljetusjärjestelmän avulla toiseen tilaan.
Työn toimeksiantajana toimi Ecosir Oy ja selvityksen kohteena oli Päijät-Hämeen Keskussairaalan keskuskeittiö, jonka tuloksia on hyödynnetty YTP:n (Ympäristöteollisuus ja –palvelut) laajemmassa tutkimuksessa laitoskeittiöiden biojätteen prosessoinnista eri puolilta Suomea. Tutkimuksen aikana kartoitettiin orgaanisen jätteen logististia virtoja. Tämän lisäksi tutkittiin biojätteen käsittelyn hygienisyyttä, ergonomiaa sekä prosessointilaitteiden tehokkuutta.
Tutkimuksesta saatujen tuloksien perusteella voidaan myös todeta PHKS:n keskuskeittiön biojätteen tuotannon kehityssuunnan olevan laskeva, joskin biojätteeksi joutuvan ruokamäärän prosentuaalinen osuus valmistetusta ruoasta on edelleen suuri. Sairaalaympäristön aterioiden kalorivaatimukset tuovat haasteita biojätteen määrien pienentämiselle. Osastojen ja keskuskeittiön välisen viestinnän ongelmat tuottavat aterioita potilaille jotka eivät enää ole sairaalan asiakkaina.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste