Biojätteen käsittely laitoskeittiössä : case: Päijät-Hämeen Keskussairaala
Parkki, Timo (2016)
Parkki, Timo
Lahden ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016121219944
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016121219944
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia sairaalaympäristössä tapahtuvan biojätteen käsittelyn nykyistä tilaa ja käsittelyn tulevaisuuden haasteita. Suomen uusi jätelaki (646/2011) edellyttää parempaa orgaanisen jätteen prosessointia.
Laitoskeittiöt tuottavat päivittäin asiakkaillensa sadoista aterioista tuhansiin, riippuen keittiön koosta. Näistä aterioista palautuu syömättömiä tai osittain syötyjä aterioita, jotka päätyvät lopulta biojäteastiaan. Koska biojäteastioita ei voida säilyttää samoissa tiloissa, joissa ruokaa valmistetaan, täytyy biojäte siirtää kuljetusjärjestelmän avulla toiseen tilaan.
Työn toimeksiantajana toimi Ecosir Oy ja selvityksen kohteena oli Päijät-Hämeen Keskussairaalan keskuskeittiö, jonka tuloksia on hyödynnetty YTP:n (Ympäristöteollisuus ja –palvelut) laajemmassa tutkimuksessa laitoskeittiöiden biojätteen prosessoinnista eri puolilta Suomea. Tutkimuksen aikana kartoitettiin orgaanisen jätteen logististia virtoja. Tämän lisäksi tutkittiin biojätteen käsittelyn hygienisyyttä, ergonomiaa sekä prosessointilaitteiden tehokkuutta.
Tutkimuksesta saatujen tuloksien perusteella voidaan myös todeta PHKS:n keskuskeittiön biojätteen tuotannon kehityssuunnan olevan laskeva, joskin biojätteeksi joutuvan ruokamäärän prosentuaalinen osuus valmistetusta ruoasta on edelleen suuri. Sairaalaympäristön aterioiden kalorivaatimukset tuovat haasteita biojätteen määrien pienentämiselle. Osastojen ja keskuskeittiön välisen viestinnän ongelmat tuottavat aterioita potilaille jotka eivät enää ole sairaalan asiakkaina.
Laitoskeittiöt tuottavat päivittäin asiakkaillensa sadoista aterioista tuhansiin, riippuen keittiön koosta. Näistä aterioista palautuu syömättömiä tai osittain syötyjä aterioita, jotka päätyvät lopulta biojäteastiaan. Koska biojäteastioita ei voida säilyttää samoissa tiloissa, joissa ruokaa valmistetaan, täytyy biojäte siirtää kuljetusjärjestelmän avulla toiseen tilaan.
Työn toimeksiantajana toimi Ecosir Oy ja selvityksen kohteena oli Päijät-Hämeen Keskussairaalan keskuskeittiö, jonka tuloksia on hyödynnetty YTP:n (Ympäristöteollisuus ja –palvelut) laajemmassa tutkimuksessa laitoskeittiöiden biojätteen prosessoinnista eri puolilta Suomea. Tutkimuksen aikana kartoitettiin orgaanisen jätteen logististia virtoja. Tämän lisäksi tutkittiin biojätteen käsittelyn hygienisyyttä, ergonomiaa sekä prosessointilaitteiden tehokkuutta.
Tutkimuksesta saatujen tuloksien perusteella voidaan myös todeta PHKS:n keskuskeittiön biojätteen tuotannon kehityssuunnan olevan laskeva, joskin biojätteeksi joutuvan ruokamäärän prosentuaalinen osuus valmistetusta ruoasta on edelleen suuri. Sairaalaympäristön aterioiden kalorivaatimukset tuovat haasteita biojätteen määrien pienentämiselle. Osastojen ja keskuskeittiön välisen viestinnän ongelmat tuottavat aterioita potilaille jotka eivät enää ole sairaalan asiakkaina.