Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Lahden ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Lahden ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Sian lietelannan biologisen hajunpoistoprosessin mikrobiston identifiointi dna-sekvenssien perusteella

Nikama, Johanna (2008)

Avaa tiedosto
2008-08-28-02.pdf (1.039Mt)
Lataukset: 


Nikama, Johanna
Lahden ammattikorkeakoulu
2008
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Tiivistelmä
Sianlihan tuotanto on lisääntynyt viime vuosikymmenten aikana runsaasti koko maailmassa. Myös Suomessa sianlihan tuotanto on kasvanut EU-jäsenyyden myötä. Samalla keskimääräinen tilakoko on kasvanut ja on syntynyt suursikaloita. Koska lantamäärät ovat kasvaneet sikojen määrän lisääntymisen myötä, ei sikatilojen peltopinta-ala enää riitä lannan sijoitukseen. Lietemäärän kasvu ja lietteen aiheuttamat ympäristövaikutukset ovat pakottaneet kehittämään uudenlaisia käsittelymenetelmiä. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa on kehitetty monivaiheinen lietelannan käsittelymenetelmä, jonka avulla pellolle levitettävän lietteen määrää saadaan pienennettyä ja samalla poistettua hajuongelma. Tämä opinnäytetyö käsittelee biologisen hajunpoistoprosessin mikrobistoa. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, miten biologisen hajunpoistoprosessin mikrobisto muuttuu prosessin edetessä. Tarkoituksena oli tutkia, pystyykö prosessimikrobisto kilpailemaan lannan mikrobipopulaatioiden kanssa sekä selvittää, miten paljon prosessin mikrobipopulaatiot poikkeavat lietelannan mikrobipopulaatiosta. Lisäksi tarkoituksena oli selvittää millaisia muutoksia on tapahtunut maasta eristettyjen ja prosessista löydettyjen populaatioiden välillä. Kokeet toteutettiin laboratoriomittakaavassa sian raakalietteellä, hajuttomalla lietelannalla sekä maanäytteellä. Tutkimukseen kuului kaksi eri osiota, esikäsittely ja sekvensointi. Esikäsittelyssä näytteistä eristettiin bakteerin 16S rRNA ja sekvensointi- osiossa eristetyn geenin emäsjärjestys selvitettiin. Yhteensä eri vaiheista saatiin analysoitavaksi 72 sekvenssiä. Hajuttomasta lietelannasta saatiin tulokseksi 21, raakalietelannasta 22 ja maanäytteestä 29 sekvenssiä. Täysin identtisiä bakteereita ei löytynyt prosessin eri vaiheiden ja maanäytteen väliltä. Raakalietelannasta ja hajuttomasta lannasta löytyi vähemmän eri pääryhmiin kuuluvia bakteereita kuin maaperästä. Vallitsevat pääryhmät hajuttomassa ja raakalietelannassa olivat Firmicutes- ja Proteobacteria-ryhmät sekä maanäytteessä Proteobacteria, Acidobacteria ja Gemmatimonadetes-ryhmät. Tulosten perusteella voidaan päätellä, että lietelannan hajuttomuuden saa aikaan melko suppea bakteeristo, joka on vuosien aikana sukkession avulla kehittynyt juuri tähän tehtävään sopivaksi.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste