TERVEYTTÄ KASVIKSILLA : Opaslehtinen Utran koulun 1. - 3.-luokkalaisille
Myller, Johanna; Roivainen, Laura (2016)
Myller, Johanna
Roivainen, Laura
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201701111268
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201701111268
Tiivistelmä
Suositusten mukaan ihmisen tulisi syödä päivässä puoli kiloa kasviksia. Kasvikunnan tuotteista kasvikset eli vihannekset, marjat, hedelmät, juurekset ja palkokasvit ovat osa terveyttä edistävää ravintoa. Terveyttä edistävä ruoka sisältää riittävästi kivennäisaineita ja vitamiineja ja on ennen kaikkea herkullista ja värikästä. Viimeisen vuosikymmenen aikana suomalaisten ruokailutottumukset ovat yksilöityneet ja muuttuneet terveyttä edistävään suuntaan. Kouluterveydenhoitajan työ on ennaltaehkäisevää eli terveyttä uhkaavien riskitekijöiden muuttamista jo varhaisessa vaiheessa.
Toimeksianto saatiin Joensuun kaupungilta, jonka edustajana opinnäytetyössä toimi Utran koulun terveydenhoitaja. Tämän opinnäytetyön tarkoitus on edistää lasten terveyttä. Terveyden edistämisen edellytyksenä on lasten kasvistietämyksen lisääminen. Opinnäytetyön tavoite on tukea lasten riittävää kasvisten syöntiä. Tavoitteena oli saada lapset innostumaan kasvisten monipuolisesta kulutuksesta. Opinnäytetyön tehtävänä oli tuottaa Utran koululle opaslehtinen ’’Pirkko Porkkanan puuhatehtävät’’, joka on suunnattu 1. - 3.-luokkalaisille. Utran koululla oli havaittu olevan tarvetta tällaiselle opaslehtiselle, ja mahdollisuuksien mukaan lehtistä voi levittää muidenkin koulujen käyttöön.
Mielenkiintoinen jatkokehitysidea työlle voisi olla toiminnallinen tapahtuma tai päiväleiri lapsille, jolloin aiheena olisivat kasvikset. Mahdollisena kehitysideana voisi toimia myös opaslehtisen laajentaminen.
Toimeksianto saatiin Joensuun kaupungilta, jonka edustajana opinnäytetyössä toimi Utran koulun terveydenhoitaja. Tämän opinnäytetyön tarkoitus on edistää lasten terveyttä. Terveyden edistämisen edellytyksenä on lasten kasvistietämyksen lisääminen. Opinnäytetyön tavoite on tukea lasten riittävää kasvisten syöntiä. Tavoitteena oli saada lapset innostumaan kasvisten monipuolisesta kulutuksesta. Opinnäytetyön tehtävänä oli tuottaa Utran koululle opaslehtinen ’’Pirkko Porkkanan puuhatehtävät’’, joka on suunnattu 1. - 3.-luokkalaisille. Utran koululla oli havaittu olevan tarvetta tällaiselle opaslehtiselle, ja mahdollisuuksien mukaan lehtistä voi levittää muidenkin koulujen käyttöön.
Mielenkiintoinen jatkokehitysidea työlle voisi olla toiminnallinen tapahtuma tai päiväleiri lapsille, jolloin aiheena olisivat kasvikset. Mahdollisena kehitysideana voisi toimia myös opaslehtisen laajentaminen.