Viidesluokkalaisten ruokailutottumukset ja suunterveys
Karhu, Julia; Ristimäki, Juulia (2017)
Karhu, Julia
Ristimäki, Juulia
Laurea-ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201703293868
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201703293868
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kerätä tietoa Mukkulan koulun viidesluokkalaisten suun terveydentilasta, suunhoidosta ja ruokailutottumuksista. Tarkoituksena oli myös selvittää, onko viidesluokkalaisten hampaiden harjaus Hammaslääkäriliiton suositusten mukaista. Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys ja tutkimuskysymykset jaettiin kolmeen teemaan, jotka olivat ruokailutottumukset, kouluikäisten suunterveysongelmat sekä suunhoito.
Opinnäytetyössä käytettiin määrällistä tutkimusmenetelmää. Aineisto kerättiin kyselylomakkeella, joka pohjautui teoreettiseen viitekehykseen. Tutkimuslomake tehtiin yhteistyössä Mukkulan koulun suuhygienistin ja terveydenhoitajan kanssa heidän työtehtävissään kohtaamiensa tarpeiden pohjalta. Aineisto analysoitiin SPSS - ohjelman avulla.
Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että suurella osalla viidesluokkalaisista on varsin hyvät suunhoitotottumukset ja säännöllinen ruokailurytmi. Tutkimustulokset osoittivat kuitenkin, että viidesluokkalaisten keskuudessa esiintyi melko paljon haitallista, aterioiden välissä tapahtuvaa, napostelua. Lisäksi selvisi, että usealla viidesluokkalaisella on ollut hampaissaan reikiä. Energiajuomien käyttöä esiintyi tutkimuksen mukaan hyvin vähän viidesluokkalaisten keskuudessa.
Jatkossa tulisi kiinnittää huomiota erityisesti viidesluokkalaisten napostelutottumuksiin. Naposteluun liittyvää ohjausmateriaalia voisi tuottaa jatkotyönä esimerkiksi verkkoon. Verkossa oleva ohjausmateriaali olisi helposti sekä oppilaiden että heidän huoltajiensa luettavissa.
Opinnäytetyössä käytettiin määrällistä tutkimusmenetelmää. Aineisto kerättiin kyselylomakkeella, joka pohjautui teoreettiseen viitekehykseen. Tutkimuslomake tehtiin yhteistyössä Mukkulan koulun suuhygienistin ja terveydenhoitajan kanssa heidän työtehtävissään kohtaamiensa tarpeiden pohjalta. Aineisto analysoitiin SPSS - ohjelman avulla.
Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että suurella osalla viidesluokkalaisista on varsin hyvät suunhoitotottumukset ja säännöllinen ruokailurytmi. Tutkimustulokset osoittivat kuitenkin, että viidesluokkalaisten keskuudessa esiintyi melko paljon haitallista, aterioiden välissä tapahtuvaa, napostelua. Lisäksi selvisi, että usealla viidesluokkalaisella on ollut hampaissaan reikiä. Energiajuomien käyttöä esiintyi tutkimuksen mukaan hyvin vähän viidesluokkalaisten keskuudessa.
Jatkossa tulisi kiinnittää huomiota erityisesti viidesluokkalaisten napostelutottumuksiin. Naposteluun liittyvää ohjausmateriaalia voisi tuottaa jatkotyönä esimerkiksi verkkoon. Verkossa oleva ohjausmateriaali olisi helposti sekä oppilaiden että heidän huoltajiensa luettavissa.