Pienpanimotoiminta Suomessa
Sjöblom, Petri (2017)
Sjöblom, Petri
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704074389
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704074389
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä on tarkasteltu pienpanimoiden toimintaa ja toiminnan edellytyksiä Suomessa. Lisäksi arvioitiin, minkä kokoinen pienpanimo liiketalouden näkökulmasta olisi kannattavaa perustaa. Mitä viranomaislupia toiminnan aloittaminen vaatii ja minkälaista osaamista toiminnan harjoittaminen edellyttää?
Tiedonkeruumenetelminä olivat eri viranomaisten ohjeet panimotoiminnan harjoittamiseen. Lisäksi printti- ja sähköisessä mediassa alaa koskeva keskustelu on ollut hyvin vilkasta. Aiheeseen liittyen on lisäksi ilmestynyt viime vuosina useita kirjoja.
Työssä selvitettiin pienpanimoiden nykytilaa Suomessa sekä niiden käytössä olevia myyntikanavia. Siinä on käsitelty terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kantaa alkoholin terveyshaitoista ja mielipidettä tulevaan alkoholilain uudistuksesta vuonna 2017. Haastatteluissa selvitettiin toiminnan kannattavuutta, tulevaisuuden näkymiä ja ongelmakohtia alalla. Lisäksi on tarkasteltu pienpanimotoimijoiden mielipiteitä, kokemuksia ja käsityksiä alasta ja alalla vallitsevasta kilpailutilanteesta. Selvitysmenetelmänä käytettiin teemahaastattelua.
Tuloksissa havaittiin, että alkoholilain kokonaisuudistus vuonna 2017 tai 2018 on pienpanimotoiminnan kannalta merkittävä asia kannattavuuden näkökulmasta. Lakiuudistuksessa korostuu mahdollisen suoramyyntioikeuden saaminen panimoille. Alkoholin aiempaa helpompi saatavuus lisää terveyshaittoja. Vain osa yrityksistä on sitä mieltä, että pienpanimotoiminta olisi merkityksellistä matkailun kannalta. Kilpailun kiristyessä myynnin ja markkinoinnin merkitys korostuu.
Opinnäytetyössä on tarkasteltu pienpanimoiden toimintaa ja toiminnan edellytyksiä Suomessa. Lisäksi arvioitiin, minkä kokoinen pienpanimo liiketalouden näkökulmasta olisi kannattavaa perustaa. Mitä viranomaislupia toiminnan aloittaminen vaatii ja minkälaista osaamista toiminnan harjoittaminen edellyttää?
Tiedonkeruumenetelminä olivat eri viranomaisten ohjeet panimotoiminnan harjoittamiseen. Lisäksi printti- ja sähköisessä mediassa alaa koskeva keskustelu on ollut hyvin vilkasta. Aiheeseen liittyen on lisäksi ilmestynyt viime vuosina useita kirjoja.
Työssä selvitettiin pienpanimoiden nykytilaa Suomessa sekä niiden käytössä olevia myyntikanavia. Siinä on käsitelty terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kantaa alkoholin terveyshaitoista ja mielipidettä tulevaan alkoholilain uudistuksesta vuonna 2017. Haastatteluissa selvitettiin toiminnan kannattavuutta, tulevaisuuden näkymiä ja ongelmakohtia alalla. Lisäksi on tarkasteltu pienpanimotoimijoiden mielipiteitä, kokemuksia ja käsityksiä alasta ja alalla vallitsevasta kilpailutilanteesta. Selvitysmenetelmänä käytettiin teemahaastattelua.
Tuloksissa havaittiin, että alkoholilain kokonaisuudistus vuonna 2017 tai 2018 on pienpanimotoiminnan kannalta merkittävä asia kannattavuuden näkökulmasta. Lakiuudistuksessa korostuu mahdollisen suoramyyntioikeuden saaminen panimoille. Alkoholin aiempaa helpompi saatavuus lisää terveyshaittoja. Vain osa yrityksistä on sitä mieltä, että pienpanimotoiminta olisi merkityksellistä matkailun kannalta. Kilpailun kiristyessä myynnin ja markkinoinnin merkitys korostuu.