Sisäisen yrittäjyyden vaikutus toiminnan tehokkuuteen
Varttila, Johannes (2017)
Varttila, Johannes
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704215064
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704215064
Tiivistelmä
Sisäinen yrittäjyys, kuin myös ulkoinenkin yrittäjyys, ovat ajattelutapoja päästä toteuttamaan itseään sekä luoda uutta. Tässä tutkimuksessa keskitytään sisäiseen yrittäjyyteen ja sen vaikutukseen toiminnan tehokkuudessa. Sisäistä yrittäjyyttä voidaan luonnehtia luovaksi ja innovatiiviseksi työskentelyksi toisen palveluksessa, kuten esimerkiksi työntekijänä yrityksessä.
Tästä opinnäytetyöstä päätettiin tehdä kvantitatiivinen tutkimus, joka toteutettiin yhteistyössä Yritys X:n kanssa. Yritys X on kotimainen erikoistavaraliike, joka työllistää noin 20 henkilöä. Tutkimukselle asetettiin kaksi tutkimusongelmaa. Ensimmäisenä pyrittiin löytämään keinoja, joilla sisäistä yrittäjyyttä voitaisiin kehittää. Toisena keskityttiin sisäisen yrittäjyyden työkaluihin, joilla toiminnan tehokkuutta voitaisiin lisätä.
Tämän työn tekeminen aloitettiin tutustumalla aiheeseen liittyvään kirjallisuuteen, joka pohjalta teoriatausta kirjoitettiin. Teoriataustaan kerättiin työn toteuttamiselle tärkeimmät kokonaisuudet. Teoriataustan kirjoittamisen jälkeen valittiin tutkimuksen kannalta sopivin mittari. Aineisto tutkimusta varten päätettiin kerätä kyselyn avulla Yritys X:n työntekijöiltä. Kokonaistutkimukseen osallistui 12 työntekijää. Aineiston keräämisen jälkeen tutkimustulokset analysoitiin ja niitä verrattiin teoriataustaan.
Tutkimuksessa selvisi, että merkittävällä osalla Yritys X:n työntekijöistä oli sisäisen yrittäjän ominaisuuksia sekä he toimivat yrittäjämäisesti. Tällä on huomattava vaikutus työtyytyväisyyteen sekä yrityksen tulokseen. Tätä voidaankin selittää yrityksen asenteella sisäistä yrittäjyyttä kohtaan. Tutkimustuloksista voitiin havaita, että yritys luo hyvän pohjan sisäisen yrittäjyyden esiintuomiselle. Vaikka tutkimustulokset olivatkin pääpiirteittäin positiivisia, havaittiin osassa kokonaisuuksista selviä eroavuuksia. Selvimmät erot liittyivät palkitsemiseen sekä työn sisältöön.
Tutkimuksen tulosten analysoinnin jälkeen esitettiin kehitysehdotuksia, jotka olivat sekä sisäisen yrittäjyyden, että toiminnan tehokkuuden kannalta oleellisia. Kehittämisehdotukset laadittiin tutkimustuloksiin perustuen.
Tästä opinnäytetyöstä päätettiin tehdä kvantitatiivinen tutkimus, joka toteutettiin yhteistyössä Yritys X:n kanssa. Yritys X on kotimainen erikoistavaraliike, joka työllistää noin 20 henkilöä. Tutkimukselle asetettiin kaksi tutkimusongelmaa. Ensimmäisenä pyrittiin löytämään keinoja, joilla sisäistä yrittäjyyttä voitaisiin kehittää. Toisena keskityttiin sisäisen yrittäjyyden työkaluihin, joilla toiminnan tehokkuutta voitaisiin lisätä.
Tämän työn tekeminen aloitettiin tutustumalla aiheeseen liittyvään kirjallisuuteen, joka pohjalta teoriatausta kirjoitettiin. Teoriataustaan kerättiin työn toteuttamiselle tärkeimmät kokonaisuudet. Teoriataustan kirjoittamisen jälkeen valittiin tutkimuksen kannalta sopivin mittari. Aineisto tutkimusta varten päätettiin kerätä kyselyn avulla Yritys X:n työntekijöiltä. Kokonaistutkimukseen osallistui 12 työntekijää. Aineiston keräämisen jälkeen tutkimustulokset analysoitiin ja niitä verrattiin teoriataustaan.
Tutkimuksessa selvisi, että merkittävällä osalla Yritys X:n työntekijöistä oli sisäisen yrittäjän ominaisuuksia sekä he toimivat yrittäjämäisesti. Tällä on huomattava vaikutus työtyytyväisyyteen sekä yrityksen tulokseen. Tätä voidaankin selittää yrityksen asenteella sisäistä yrittäjyyttä kohtaan. Tutkimustuloksista voitiin havaita, että yritys luo hyvän pohjan sisäisen yrittäjyyden esiintuomiselle. Vaikka tutkimustulokset olivatkin pääpiirteittäin positiivisia, havaittiin osassa kokonaisuuksista selviä eroavuuksia. Selvimmät erot liittyivät palkitsemiseen sekä työn sisältöön.
Tutkimuksen tulosten analysoinnin jälkeen esitettiin kehitysehdotuksia, jotka olivat sekä sisäisen yrittäjyyden, että toiminnan tehokkuuden kannalta oleellisia. Kehittämisehdotukset laadittiin tutkimustuloksiin perustuen.