Sosiaalisen ruokakaupan toiminnan aloittaminen : case: Yhteinen Pöytä
Ilvessalo, Pauliina (2017)
Ilvessalo, Pauliina
Laurea-ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705076680
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705076680
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa liiketoimintasuunnitelma suomen ensimmäisen sosiaalisen ruokakaupan perustamista ajatellen. Toimeksiantajanani opinnäytetyössä on Yhteinen Pöytä, joka on Vantaan alueella toimiva uudenlaista ruoka-apua eteenpäin välittävä hanke. Yhteinen Pöytä hyödyntää toiminnassaan muun muassa ruokakaupoilta muodostuvaa ruokahävikkiä ja ohjaa tätä eteenpäin sitä eniten tarvitseville.
Sosiaalinen ruokakauppa käsitteenä sekä toiminnaltaan on ainakin toistaiseksi vielä hyvinkin tuntematon suomessa ja näin aihe onkin ainutlaatuinen. Tämän puitteissa opinnäytetyöni yhtenä tavoitteena oli etsiä enemmän tietämystä sosiaalisten ruokakauppojen toiminnasta ja taustoista. Lisäksi tavoitteena oli antaa toimeksiantajalle mahdollisimman kattava kuva siitä, mitkä mahdollisuudet sosiaalisen ruokakaupan toiminnalle maassamme löytyy ja mitä asioita on hyvä ottaa huomioon toimintaa suunnitellessa.
Opinnäytetyö on toiminnallinen ja pohjautuu toimeksiantajan sekä opinnäytetyön laatijan yhdessä suunnittelemaan liikeideaan. Työn teoriassa on hyödynnetty kirjallisuutta, internetlähteitä, tilastoja sekä aiheesta tehtyjä tutkimuksia.
Sosiaalisille ruokakaupoille löytyy tarvetta maassamme, mutta toiminnan niin sanottujen kulmakivien määrittäminen on osin hieman haastavaa. Sosiaalisten ruokakauppojen toimintaa varten ei toistaiseksi ole olemassa mitään tiettyä sille suunnattua säädäntöä Euroopassa. Lisäksi ei myöskään ole olemassa vain yhtä tiettyä sosiaalisen ruokakaupan mallia. Toivon kuitenkin työni herättävän uusia ideoita ja ajatuksia toiminnan aloittamisen jatkosuunnittelussa ja toimivan työkaluna toimeksiantajalleni.
Sosiaalinen ruokakauppa käsitteenä sekä toiminnaltaan on ainakin toistaiseksi vielä hyvinkin tuntematon suomessa ja näin aihe onkin ainutlaatuinen. Tämän puitteissa opinnäytetyöni yhtenä tavoitteena oli etsiä enemmän tietämystä sosiaalisten ruokakauppojen toiminnasta ja taustoista. Lisäksi tavoitteena oli antaa toimeksiantajalle mahdollisimman kattava kuva siitä, mitkä mahdollisuudet sosiaalisen ruokakaupan toiminnalle maassamme löytyy ja mitä asioita on hyvä ottaa huomioon toimintaa suunnitellessa.
Opinnäytetyö on toiminnallinen ja pohjautuu toimeksiantajan sekä opinnäytetyön laatijan yhdessä suunnittelemaan liikeideaan. Työn teoriassa on hyödynnetty kirjallisuutta, internetlähteitä, tilastoja sekä aiheesta tehtyjä tutkimuksia.
Sosiaalisille ruokakaupoille löytyy tarvetta maassamme, mutta toiminnan niin sanottujen kulmakivien määrittäminen on osin hieman haastavaa. Sosiaalisten ruokakauppojen toimintaa varten ei toistaiseksi ole olemassa mitään tiettyä sille suunnattua säädäntöä Euroopassa. Lisäksi ei myöskään ole olemassa vain yhtä tiettyä sosiaalisen ruokakaupan mallia. Toivon kuitenkin työni herättävän uusia ideoita ja ajatuksia toiminnan aloittamisen jatkosuunnittelussa ja toimivan työkaluna toimeksiantajalleni.