Nuorten ruokailutottumukset ja ravitsemustietämys : - Ravitsemuskasvatusta Kajaanin Lyseon 8.luokkalaisille
Kärkkäinen, Outi-Maria; Pöllänen, Sanna (2005)
Kärkkäinen, Outi-Maria
Pöllänen, Sanna
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2005
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002122158
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002122158
Tiivistelmä
Opinnäytetyömme tutkimustehtävänä oli selvittää Kajaanin Lyseon seitsemännen luokan oppilaiden
ruokailutottumuksia sekä ravitsemustietämystä ja näiden tietojen pohjalta suunnitella aiheeseen
liittyvä opetusrupeama. Lisäksi tarkoituksena oli edistää nuorten ruokailutottumuksia
terveellisempään suuntaan ja antaa heille tietoa omanikäistensä ravitsemuksesta. Opinnäytetyö oli
luonteeltaan toiminnallinen. Kvantitatiivista kyselyä käytettiin opetusrupeaman suunnittelun tukena.
Toimeksiantajana oli Kajaanin Lyseon yläaste ja kohderyhmänä olivat vuonna 1991 syntyneet
oppilaat.
Kvantitatiivinen kysely toteutettiin keväällä 2005 ja opetuspäivät syksyllä 2005. Kyselyssä
tiedustelimme oppilaiden ravitsemustottumuksia ja – tietämystä sekä saatua ravitsemuskasvatusta.
Hyväksyttyjä vastauksia saatiin 125. Kyselyssä ilmenneiden nuorten ravitsemuksen ongelmakohtien
ja oppilaiden omien toivomusten pohjalta suunniteltiin opetusrupeaman teemat. Näitä olivat energian
tarve- ja lähteet, vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve ja tehtävät, kouluruoka- ja kasvisruokavaliot
sekä syömishäiriöt.
Opetusrupeama sujui suunnitelmien mukaisesti ja kaikki osapuolet olivat tyytyväisiä tuotokseen.
Saimme kokemusta oppituntien suunnittelusta ja opettamisesta. Huomasimme, että oppilaat
kiinnostuvat ravitsemuskasvatuksesta, jos asiat tuodaan konkreettisesti esille ja käytetään
oppilaslähtöisiä opetusmenetelmiä.
ruokailutottumuksia sekä ravitsemustietämystä ja näiden tietojen pohjalta suunnitella aiheeseen
liittyvä opetusrupeama. Lisäksi tarkoituksena oli edistää nuorten ruokailutottumuksia
terveellisempään suuntaan ja antaa heille tietoa omanikäistensä ravitsemuksesta. Opinnäytetyö oli
luonteeltaan toiminnallinen. Kvantitatiivista kyselyä käytettiin opetusrupeaman suunnittelun tukena.
Toimeksiantajana oli Kajaanin Lyseon yläaste ja kohderyhmänä olivat vuonna 1991 syntyneet
oppilaat.
Kvantitatiivinen kysely toteutettiin keväällä 2005 ja opetuspäivät syksyllä 2005. Kyselyssä
tiedustelimme oppilaiden ravitsemustottumuksia ja – tietämystä sekä saatua ravitsemuskasvatusta.
Hyväksyttyjä vastauksia saatiin 125. Kyselyssä ilmenneiden nuorten ravitsemuksen ongelmakohtien
ja oppilaiden omien toivomusten pohjalta suunniteltiin opetusrupeaman teemat. Näitä olivat energian
tarve- ja lähteet, vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve ja tehtävät, kouluruoka- ja kasvisruokavaliot
sekä syömishäiriöt.
Opetusrupeama sujui suunnitelmien mukaisesti ja kaikki osapuolet olivat tyytyväisiä tuotokseen.
Saimme kokemusta oppituntien suunnittelusta ja opettamisesta. Huomasimme, että oppilaat
kiinnostuvat ravitsemuskasvatuksesta, jos asiat tuodaan konkreettisesti esille ja käytetään
oppilaslähtöisiä opetusmenetelmiä.