Välipala-aiheinen ravitsemustapahtuma huostaanotetuille lapsille ja heidän sijaisvanhemmilleen
Honkanen, Henna-Riikka; Kinnunen, Eveliina (2017)
Honkanen, Henna-Riikka
Kinnunen, Eveliina
Laurea-ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017091415077
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017091415077
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoitus oli kerätä tietoa aiheista koskien lasten ravitsemusta, ravitsemuksen ohjauskeinoja sekä asiakaskunnan tarpeita ja luoda ravitsemustapahtuma tukemaan lasten ja nuorten ravitsemusta ja kotona tapahtuvaa ravitsemuskasvatusta. Tavoitteena oli tuottaa vaikuttava ravitsemustapahtuma huostaanotetuille lapsille ja heidän sijaisvanhemmilleen. Yhteistyökumppaninamme toimi Familar Oy, joka tuottaa lastensuojelupalveluita. Tarkoituksena oli kartoittaa eri-ikäisten ravitsemusta ja ravitsemusohjausta, sekä pohtia ratkaisuja arjen ongelmiin ja haasteisiin. Tutkitun ja luotettavan tiedon perusteella rakensimme itse tapahtuman. Tapahtumapäivänä pyrimme istuttamaan kiinnostuksen siemenen osallistujien mieliin niin, että kotona he voisivat jatkaa ravitsemuskasvatusta positiivisessa hengessä ja uudella innolla. Sijaisvanhemmille tahdoimme tarjota tukea ja tietoa lasten ravitsemuksesta sekä käytännön vinkkejä arjen tueksi.
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe alkoi syksyllä 2016. Tänä aikana keräsimme yhdessä kattavasti teoriatietoa ja suunnittelimme tapahtuman alusta loppuun. Itse tapahtuma toteutettiin Keravalla 21.4.2017. Tapahtumaan rakensimme erilaisia toimintapisteitä, jossa lapset ja nuoret pääsivät turvallisesti ja hauskalla tavalla tutustumaan uusiin ruoka-aineisin, pohtimaan ravitsemuskolmion sisältöä, haistelemaan ja tunnustelemaan ruokia, arvailemaan tuotteiden sokereiden sisältöä, leipomaan ja leikkimään. Tapahtuman toteutus pohjautui saperemenetelmään, jossa korostetaan ravitsemuskasvatuksessa kaikkien eri aistien käyttämisen tärkeyttä.
Tapahtuma oli onnistunut itsearviointimme ja saamamme palautteen perusteella. Sekä yhteistyökumppanimme että osallistujat olivat tyytyväisiä tapahtumapäivään. Koko päivän ajan pystyimme ylläpitämään hyvää ja turvallista ilmapiiriä yllä, jossa lasten oli helppo tutustua uutuuksiin ja kokeilla itse tekemistä yhdessä muiden perheenjäsenten kanssa. Ideana oli istuttaa kiinnostuksen siemen lapsiin, jolloin innostus ja kiinnostus jatkuisi myös tapahtuman jälkeen kodin arjessa.
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe alkoi syksyllä 2016. Tänä aikana keräsimme yhdessä kattavasti teoriatietoa ja suunnittelimme tapahtuman alusta loppuun. Itse tapahtuma toteutettiin Keravalla 21.4.2017. Tapahtumaan rakensimme erilaisia toimintapisteitä, jossa lapset ja nuoret pääsivät turvallisesti ja hauskalla tavalla tutustumaan uusiin ruoka-aineisin, pohtimaan ravitsemuskolmion sisältöä, haistelemaan ja tunnustelemaan ruokia, arvailemaan tuotteiden sokereiden sisältöä, leipomaan ja leikkimään. Tapahtuman toteutus pohjautui saperemenetelmään, jossa korostetaan ravitsemuskasvatuksessa kaikkien eri aistien käyttämisen tärkeyttä.
Tapahtuma oli onnistunut itsearviointimme ja saamamme palautteen perusteella. Sekä yhteistyökumppanimme että osallistujat olivat tyytyväisiä tapahtumapäivään. Koko päivän ajan pystyimme ylläpitämään hyvää ja turvallista ilmapiiriä yllä, jossa lasten oli helppo tutustua uutuuksiin ja kokeilla itse tekemistä yhdessä muiden perheenjäsenten kanssa. Ideana oli istuttaa kiinnostuksen siemen lapsiin, jolloin innostus ja kiinnostus jatkuisi myös tapahtuman jälkeen kodin arjessa.