Ammattikorkeakouluopiskelijoiden näkemyksiä median vaikutuksesta omaan ravitsemuskäyttäytymiseen
Havo, Melisa; Mansikka, Sini (2018)
Havo, Melisa
Mansikka, Sini
Saimaan ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805076839
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805076839
Tiivistelmä
Opinnäytetyömme tarkoituksena oli selvittää Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijoiden näkemyksiä median vaikutuksesta heidän ravitsemuskäyttäytymiseensä. Opinnäytetyömme teoriaosuudessa käsittelimme ravitsemuskäyttäytymistä ja mediaa omissa luvuissaan.
Opinnäytetyö toteutettiin kvantitatiivisena eli määrällisenä tutkimuksena. Kyselyn avoimissa kysymyksissä käytimme induktiivistä eli aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Aineistonkeruu suoritettiin Webropol-järjestelmään laaditun kyselylomakkeen avulla käyttäen niin suljettuja kuin tarkentavia avoimia kysymyksiä. Kohderyhmään kuuluivat Saimaan ammattikorkeakouluopiskelijat kaikilta aloilta. Saimme kyselyyn yhteensä 215 vastaajaa. Kyselyn suurin vastausprosentti tuli sosiaali- ja terveysalan opiskelijoilta.
Vastauksista nousi esiin mielenkiinto aihetta kohtaan. Opiskelijat vaikuttavat suhtautuvan ravitsemustiedon hankintaan lähdekriittisesti. Mediasta saatavan tiedon luotettavuutta arvioitiin julkaisijan, julkaisupaikan- ja tahon, tuoreuden sekä ajankohtaisuuden perusteella. Tilaisuuden saadessaan opiskelijat ottivat tietoa ennemmin vastaan suoraan asiantuntijoilta, mutta ensisijaisesti tietoa etsittiin omatoimisesti. Medialla katsottiin olevan vaikutusta omiin ravitsemustottumuksiin, ja naiset lähtivät miehiä herkemmin muuttamaan totuttuja tapoja saadun tiedon perusteella.
Terveydenhoitajan työssä tutkimustuloksia voi hyödyntää esimerkiksi ravitsemusneuvonnassa. Jatkotutkimusaiheena opinnäytetyötämme voitaisiin tarkastella muidenkin kuin Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijoiden näkökulmasta.
Opinnäytetyö toteutettiin kvantitatiivisena eli määrällisenä tutkimuksena. Kyselyn avoimissa kysymyksissä käytimme induktiivistä eli aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Aineistonkeruu suoritettiin Webropol-järjestelmään laaditun kyselylomakkeen avulla käyttäen niin suljettuja kuin tarkentavia avoimia kysymyksiä. Kohderyhmään kuuluivat Saimaan ammattikorkeakouluopiskelijat kaikilta aloilta. Saimme kyselyyn yhteensä 215 vastaajaa. Kyselyn suurin vastausprosentti tuli sosiaali- ja terveysalan opiskelijoilta.
Vastauksista nousi esiin mielenkiinto aihetta kohtaan. Opiskelijat vaikuttavat suhtautuvan ravitsemustiedon hankintaan lähdekriittisesti. Mediasta saatavan tiedon luotettavuutta arvioitiin julkaisijan, julkaisupaikan- ja tahon, tuoreuden sekä ajankohtaisuuden perusteella. Tilaisuuden saadessaan opiskelijat ottivat tietoa ennemmin vastaan suoraan asiantuntijoilta, mutta ensisijaisesti tietoa etsittiin omatoimisesti. Medialla katsottiin olevan vaikutusta omiin ravitsemustottumuksiin, ja naiset lähtivät miehiä herkemmin muuttamaan totuttuja tapoja saadun tiedon perusteella.
Terveydenhoitajan työssä tutkimustuloksia voi hyödyntää esimerkiksi ravitsemusneuvonnassa. Jatkotutkimusaiheena opinnäytetyötämme voitaisiin tarkastella muidenkin kuin Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijoiden näkökulmasta.