Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Lahden ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Lahden ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Muuntuva kalustekonsepti keittiötilaan

Lepistö, Katriina (2010)

 
Avaa tiedosto
Lepisto_Katriina.PDF (5.835Mt)
Lataukset: 


Lepistö, Katriina
Lahden ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005159354
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tavoitteena on tuottaa muuntuva kalustekonsepti keittiötilaan. Suunnittelun lähtökohdaksi on valittu muuntuvuus. Muuntuvuudella pyritään konseptissa löytämään ratkaisuja keittiön käytön erilaistumisesta ja käytön viikoittaisesta polarisoitumisesta johtuviin käyttötapojen muutoksiin. Työn tarkoituksena on tämän ohella löytää uusia näkökulmia perinteisen keittiörakentamisen ja – kalustamisen rinnalle ja tutkia kiinteän keittiön juuria, nykytilaa ja sen tulevaisuutta.

Työn pohjatutkimuksessa kartoitetaan keittiön historiaa asuntorakentamisen ja kodin kulttuurihistorian kautta. Lisäksi sen myötä perehdytään avoimen rakentamisen ja asunnon muunneltavuuden periaatteisiin ja strategioihin. Muina pääteemoina pohjatutkimuksessa ovat uudet ekologiset materiaalit ja niihin liittyvä kehitystyö.

Työn suunnitteluprosessin on jaettu kolmeen osaan, joista ensimmäisessä käsitellään kalustekonseptin perustoimintoja, niiden erilaisia toteutustapoja ja muuntelumahdollisuuksia keittiötilaan liittyvien rajoitteiden, yleisten käyttötottumusten sekä suunnitteluohjeiden näkökulmasta. Tämä ohjaa suunnittelutyön seuraavaa vaihetta, jossa valitaan kalustekonseptin osia ja niiden suhde toisiinsa. Kolmantena suunnitteluprosessin osana on käyttäjäymmärrys. Osuudessa esitellään erilaisia keittiön käyttötottumuksia kolmen keittiönkäyttöskenaarion avulla. Skenaariot ovat tegaani, nautiskelija ja luomuperhe. Skenaarioita on jatkojalostettu, luomalla niille vastakohtaisia käyttötilannekuvauksia, joiden pohjalta on jäsennetymmin voitu käsitellä keittiön käytön vaihteluja sekä keittiölle asetettavia erilaisia vaatimuksia muuntuvuuden suhteen.

Suunnitteluprosessin myötä syntynyt konseptisuunnitelma sisältää tiedon konseptin toimintaperiaatteista ja komponenteista. Konseptin muoto on perinteisen keittiön kaltainen, mutta sen rakenne on tästä poikkeava. Tämä mahdollistaa konseptin komponenttien monipuolisemman, tilan rakenteista ja toisista komponenteista riippumattomamman, käytön. Irrallinen ja muuntuva keittiökonsepti on vaihtoehto, mutta ei tällaisenaan korvaa perinteistä keittiötä. Konsepti vaatii jatkokehitystyötä sekä itse komponenttien, että niissä käytettävien materiaalien osalta. Ajatuksena tämän kaltainen keittiönperustamistapa ja ylipäätään keittiön luonne irtaimena omaisuutena on monelta kannalta katsottuna kiinnostava ja tuotekehityksen osalta lisää huomiota.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste