Havumustalipeän vaikutus koivusulfaattimassan uuteaineiden peseytymiseen
Manninen, Marjut (2010)
Manninen, Marjut
Saimaan ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010052410380
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010052410380
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena oli perehtyä koivun uuteaineisiin ja niiden käyttäytymiseen sellun keitossa sekä pesussa. Kokeellisessa osassa havumustalipeän määrää pesussa muutettiin ja seurattiin uuteaineiden käyttäytymistä. Tarkoituksena oli löytää optimaalinen prosessiin syötettävän havumustalipeän määrä.
Saippuoituvat aineet kuten rasva- ja hartsihapot hydrolysoituvat keiton alkalisissa olosuhteissa liukoisiksi natriumsuoloiksi. Näillä natriumsuoloilla eli saippuoilla on amfifiilinen luonne, minkä seurauksena niillä on taipumus muodostaa misellejä. Misellit puolestaan emulgoivat neutraaliaineita. Havumustalipeän lisäyksen oletettiin nostavan saippuoituvien ja neutraaliaineiden suhdetta, mikä parantaisi uuteaineiden peseytymistä. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan parhaimmat suhteet saatiin koeajossa, jossa käytettiin pienin määrä havumustalipeää.
Työssä käytetyillä havumustalipeän annoksilla ei todettu olevan uuteaineiden peseytymistä parantavaa vaikutusta. Havumustalipeän lisäys aiheutti likaantumista prosessissa, varsinkin vuopesurin rikkouduttua.
Saippuoituvat aineet kuten rasva- ja hartsihapot hydrolysoituvat keiton alkalisissa olosuhteissa liukoisiksi natriumsuoloiksi. Näillä natriumsuoloilla eli saippuoilla on amfifiilinen luonne, minkä seurauksena niillä on taipumus muodostaa misellejä. Misellit puolestaan emulgoivat neutraaliaineita. Havumustalipeän lisäyksen oletettiin nostavan saippuoituvien ja neutraaliaineiden suhdetta, mikä parantaisi uuteaineiden peseytymistä. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan parhaimmat suhteet saatiin koeajossa, jossa käytettiin pienin määrä havumustalipeää.
Työssä käytetyillä havumustalipeän annoksilla ei todettu olevan uuteaineiden peseytymistä parantavaa vaikutusta. Havumustalipeän lisäys aiheutti likaantumista prosessissa, varsinkin vuopesurin rikkouduttua.