POLKKA-YHTIÖN ATERIAPALVELUIDEN KUSTANNUSLASKENNAN KEHITTÄMINEN
Parkman, Viktor; Kovanen, Ere (2018)
Parkman, Viktor
Kovanen, Ere
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121922421
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121922421
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehtiin toimeksiantona Polkka - Pohjois-Karjalan tukipalvelut oy:lle. Polkka-yhtiö on Pohjois-Karjalan alueella toimiva ateria- ja puhtauspalveluja tuottava yritys. Opinnäytetyön tavoitteena oli yrityksen ateriapalveluiden kustannuslaskennan kehittäminen sen kahdelle suurimmalle valmistuskeittiölle.
Opinnäytetyö on toiminnallinen ja siinä sovellettiin kvalitatiivista tutkimusmenetelmää. Tietoa kerättiin yrityksen henkilöstöön kuuluville tehdyillä haastatteluilla ja keskusteluilla joh-don kanssa sekä havainnoimalla. Työn teoreettisessa osassa käsitellään laajasti kustannuslaskentaa ja ateriapalvelujen käsitteitä, kustannustekijöitä ja ateriapalveluissa käytettäviä ohjelmistoja.
Työskentely koostui aihepiiriin liittyvän viitekehyksen sisäistämisestä, toimeksiantajan keittiöiden kustannusten selvittämisestä, laskentakohteiden määrittämisestä ja laskentamallin luomisesta. Työn tärkeimpinä tuloksina ovat tiedon hankinta laskentamallia varten, varsinainen laskentamalli, joka sisältää tuotekokonaisuudet, niiden kustannusrakenteet ja yksikkökustannukset sekä tuotekustannuslaskennan edistäminen. Jatkokehitysideana on yrityksen tuotekustannuslaskennan kehittäminen edelleen ja laajentaminen koskemaan koko yritystä.
Opinnäytetyö on toiminnallinen ja siinä sovellettiin kvalitatiivista tutkimusmenetelmää. Tietoa kerättiin yrityksen henkilöstöön kuuluville tehdyillä haastatteluilla ja keskusteluilla joh-don kanssa sekä havainnoimalla. Työn teoreettisessa osassa käsitellään laajasti kustannuslaskentaa ja ateriapalvelujen käsitteitä, kustannustekijöitä ja ateriapalveluissa käytettäviä ohjelmistoja.
Työskentely koostui aihepiiriin liittyvän viitekehyksen sisäistämisestä, toimeksiantajan keittiöiden kustannusten selvittämisestä, laskentakohteiden määrittämisestä ja laskentamallin luomisesta. Työn tärkeimpinä tuloksina ovat tiedon hankinta laskentamallia varten, varsinainen laskentamalli, joka sisältää tuotekokonaisuudet, niiden kustannusrakenteet ja yksikkökustannukset sekä tuotekustannuslaskennan edistäminen. Jatkokehitysideana on yrityksen tuotekustannuslaskennan kehittäminen edelleen ja laajentaminen koskemaan koko yritystä.