Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Ikäihmisten ruokapalvelut : Palvelumalleja kotona asuville

Mertanen, Enni (2018)

Avaa tiedosto
JAMKJULKAISUJA2572018_web.pdf (7.726Mt)
Lataukset: 


Mertanen, Enni
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2018
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-830-513-5
Tiivistelmä
Entistä useampi ikäihminen haluaa asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Palvelujen tarve kasvaa iän myötä. Hyvä ravitsemustila ja hyvin toimivat, asiakaslähtöiset ja asiakkaan tarpeisiin vastaavat ruokapalvelut mahdollistavat kotona asumista.

Ikäihmisten ruokapalvelut muuttuvassa toimintaympäristössä -hankkeen (Ikäruoka) tavoitteena on tuottaa kattava kuva ikääntyneiden ruokapalvelujen nykytilasta sekä suosituksia ja ehdotuksia siitä, miten ruokapalveluja tulisi kehittää. Hankkeen tuloksia käytetään ravitsemussuositusten uusimisessa. Tämän Ikäruokahankkeen osaraportin tavoitteena on kuvata muissa maissa ikäihmisille tarjottuja ruokapalveluja sekä etsiä niistä Suomeen sovellettavia palvelumalleja. Benchmarkkauksessa käytettiin nettihakuja, kirjallisuutta, vierailuja, asiantuntijahaastatteluita, havainnointeja ja mysteryshoppausta Tanskan, Ruotsin, Ison-Britannian, Hollannin ja muista ikäihmisille suunnatuista palveluista.

Suomeen sovellettavaksi ehdotetaan seuraavia hyviä käytäntöjä: koko ikääntyneiden ruokailun kanssa toimivan henkilöstön kouluttaminen ruokaan ja ravitsemukseen liittyvistä asioista, senioriravintolat, lounasklubit ja yhteisöllisen syömisen tukeminen, naapuriruoka ja asiakaslähtöinen henkilökohtainen ohjaus sekä kulinaarisen laadun kehittäminen. Valmiissa kotiin toimitettavissa aterioissa voisi olla eri valmistusasteita ja enemmän vaihtelua, koko päivän aterioita, välipaloja tai vain joitakin aterian komponentteja. Ikäihmisillä tulisi olla valinnanvaraa niin toimittajan kuin ruokalajin suhteenkin.
 
Kokoelmat
  • Julkaisut
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste