Suomalaiset kasvikset osaksi maahanmuuttajien arkea : Ohjaustuokiot ja opaslehtinen maahanmuuttajille
Honkanen, Henna; Myller, Tanja (2019)
Honkanen, Henna
Myller, Tanja
2019
Kaikki oikeudet pidätetään
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201903153123
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201903153123
Tiivistelmä
Maahanmuuttajan tiedot terveyteensä vaikuttavista asioista voivat olla vajavaiset. Erilainen ruokatarjonta voi aluksi tuntua vieraalta maahanmuuttajalle, mistä syystä ruokavalio saattaa kaventua epäterveelliseksi maahanmuuton jälkeen. Terveyttä edistävä ohjaus on tärkeä osa monikulttuurista hoitotyötä ja maahanmuuttajien sopeutumista uuteen kotimaahansa. Tämän toiminnallisen opinnäytetyön toimeksiantaja oli Joensuun ViaDia ry ja kohderyhmänä oli Lähiötalon maahanmuuttajanaisten ryhmä. Opinnäytetyön tarkoituksena on lisätä Lähiötalon maahanmuuttajanaisten ryhmään osallistuvien tietämystä suomalaisista ravitsemussuosituksista ja terveellisistä välipaloista sekä tutustuttaa heitä suomalaisiin kasviksiin. Tavoitteena on lisätä tietämystä suomalaisista ravitsemussuosituksista ja saada suomalaiset kasvikset osaksi maahanmuuttajien terveellistä ruokavaliota. Opin-näytetyön tehtävänä on toteuttaa Lähiötalolla ohjaustuokiot sekä tuottaa opaslehtinen suomalaisista kasviksista ja ravitsemussuosituksista. Ensimmäisessä ohjaustuokiossa käytettiin selko- ja elekieltä sekä havainnollistavia kuvia opaslehtistä läpikäydessä. Opaslehtinen laadittiin selkeäksi ja kuvapainotteiseksi. Toisella ohjauskerralla valmistimme osallistujien kanssa suomalaisista kasviksista terveellistä ruokaa, jota yhdessä maistelimme. Osallistujien antama palaute ohjaustuokioista ja opaslehtisestä oli hyvää, ja he kokivat oppineensa uutta suomalaisista kasviksista ja ravitsemussuosituksista. Jatkokehitysideoina opinnäytetyölle on järjestää samankaltainen toteutus suomalaisista marjoista sekä opastusta kasvisten valmistamisesta eri tavoilla. The immigrants’ knowledge of things that affect the health can be limited. A different food supply can at first feel strange to the immigrants which can result in the narrowing and unhealthiness of their diets. Health promotion is an important part of multi-cultural nursing and the immigrants’ integration to their new home. The client of this practical thesis was Joensuu ViaDia ry and the target group was the immigrant women’s group of Lähiötalo. The purpose of this thesis was to increase their knowledge of Finnish nutritional recommendations and healthy snacks and to introduce them to the Finnish vegetables. The goal was to increase the knowledge of Finnish nutritional recommendations and to add the Finnish vegetables as part of the immigrants' healthy diets. The mission of the thesis was to implement guidance sessions at Lähiötalo and to produce guidance booklets about Finnish vegetables and nutritional recommendations. Plain language and body language together with illustrating pictures were used at the first guidance session to go over the guidance booklets. The booklets were drafted clearly with emphasis on the pictures. At the second guidance session healthy meals were made from Finnish vegetables and tasted together with the immigrants. The feed-back from the guidance sessions and booklets was positive and the participants felt that they learned new things about Finnish vegetables and nutritional recommendations. Further development ideas for the thesis could be to arrange a similar kind of guidance sessions about Finnish berries and to teach how to prepare the vegetables in different ways.