Liikkuvan festivaaliravintolan manuaali : case: Ravintola X
Herlevi, Noora; Lehtonen, Nelly (2019)
Herlevi, Noora
Lehtonen, Nelly
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201904084566
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201904084566
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli luoda manuaali, jonka avuin toimeksiantajaravintola voi osallistua yleisötapahtumiin omalla toimipisteellä. Manuaalilla tarkoitetaan ohjeistavaa käsikirjaa. Keskeisenä kysymyksenä voidaan pitää sitä, mitä asioita ravintolan tulee huomioida perustaessaan liikuteltavaa elintarvikehuoneistoa. Tuotos käsittelee aihetta ravintolan näkökulmasta ja sen konkreettisena tavoitteena on helpottaa käytännön järjestelyitä sekä kokonaisuuden hahmottamista. Toimeksiantaja esiintyy opinnäytetyössä nimettömänä.
Opinnäytetyön tarkoituksena on esittää toimeksiantajalle valmiit keskeiset haasteet ja ongelmat, joita liikkuvan elintarvikehuoneiston perustaminen asettaa. Työn keskeisiä teorioita ovat ravintola-alue, tarjooma, henkilöstö, budjetointi, yleisötapahtuma sekä laki ja säädökset. Opinnäytetyön teoriaviitekehys perustuu teoriaohjaavalle sisällönanalyysille, sisällönanalyysin yläluokkien antamille teemoille sekä palvelumuotoilulle. Palvelumuotoilun ja teoriaohjaavan sisällönanalyysin teorioihin syvennyttiin työn alkuvaiheessa syksyllä 2018. Asiantuntijahaastattelut järjestettiin teemahaastatteluina joulukuussa 2018 sekä tammikuussa 2019. Yhteensä haastatteluja järjestettiin kaksi.
Ravintola X:n keskeisin ruokatuote on haastava. Kyseessä on käsityönä valmistettava, laadukas ja ympäristölleen herkkä ruokatuote. Isoihin tapahtumiin osallistuessa tulee esivalmistelut, valmiiden tuotteiden kuljetus ja säilytys suunnitella huolellisesti. Ravintolan alue on myös keskeisessä roolissa. Konkreettisia tavoitteita asettaessa ravintolan tulee arvioida tarkasti osallistumisen tarkoitus. Ravintolan näkökulmasta on pohdittava, haetaanko osallistumisella markkinointia vai taloudellista hyötyä.
Opinnäytetyön tulosten perusteella isoihin yleisötapahtumiin osallistumista ei pidetä Ravintola X:n toimesta mahdottomana. Manuaalia laatiessa saavutettiin ymmärrys siitä, kuinka haastavasta prosessista kyseisen ruokatuotteen kanssa on kysymys. Mikäli toteutuksen suunnittelu on huolellista, on tapahtumassa tavoiteltu onnistuminen mahdollinen.
Opinnäytetyön tarkoituksena on esittää toimeksiantajalle valmiit keskeiset haasteet ja ongelmat, joita liikkuvan elintarvikehuoneiston perustaminen asettaa. Työn keskeisiä teorioita ovat ravintola-alue, tarjooma, henkilöstö, budjetointi, yleisötapahtuma sekä laki ja säädökset. Opinnäytetyön teoriaviitekehys perustuu teoriaohjaavalle sisällönanalyysille, sisällönanalyysin yläluokkien antamille teemoille sekä palvelumuotoilulle. Palvelumuotoilun ja teoriaohjaavan sisällönanalyysin teorioihin syvennyttiin työn alkuvaiheessa syksyllä 2018. Asiantuntijahaastattelut järjestettiin teemahaastatteluina joulukuussa 2018 sekä tammikuussa 2019. Yhteensä haastatteluja järjestettiin kaksi.
Ravintola X:n keskeisin ruokatuote on haastava. Kyseessä on käsityönä valmistettava, laadukas ja ympäristölleen herkkä ruokatuote. Isoihin tapahtumiin osallistuessa tulee esivalmistelut, valmiiden tuotteiden kuljetus ja säilytys suunnitella huolellisesti. Ravintolan alue on myös keskeisessä roolissa. Konkreettisia tavoitteita asettaessa ravintolan tulee arvioida tarkasti osallistumisen tarkoitus. Ravintolan näkökulmasta on pohdittava, haetaanko osallistumisella markkinointia vai taloudellista hyötyä.
Opinnäytetyön tulosten perusteella isoihin yleisötapahtumiin osallistumista ei pidetä Ravintola X:n toimesta mahdottomana. Manuaalia laatiessa saavutettiin ymmärrys siitä, kuinka haastavasta prosessista kyseisen ruokatuotteen kanssa on kysymys. Mikäli toteutuksen suunnittelu on huolellista, on tapahtumassa tavoiteltu onnistuminen mahdollinen.