Ravitsemustilan kartoitus kotihoidon ateriapalvelujen käyttäjille
Pyykönen, Tiina; Ollila, Mervi (2019)
Pyykönen, Tiina
Ollila, Mervi
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201904124925
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201904124925
Tiivistelmä
Tutkimuksen tarkoitus oli kartoittaa Nurmeksen kotihoidon asiakkaiden ravitsemustilannetta. Ra-jasimme tutkimuksen koskemaan yli 65-vuotiaita säännöllisen kotihoidon piiriin kuuluviin ate-riapalvelujen käyttäjiin. Samalla halusimme selvittää millainen on, Nurmeksen kotihoidon yli 65- vuotiaiden asiakkaiden ravitsemustilanne suhteutettuna ateriapalvelunmäärään ja kotihoidon käyntitiheyteen. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tutkittua tietoa Siun sotelle kotihoidon asiak-kaiden hyvinvoinnin lisäämiseksi ja samalla muistuttaa kotihoidon henkilökuntaa ravitsemustilan seuraamisen tärkeydestä. Tutkimuskysymyksiä työssämme oli kaksi. Millainen on Nurmeksen yli 65-vuotiaiden ravitsemustilanne? Millainen on Nurmeksen kotihoidon yli 65-vuotiaiden asiakkai-den ravitsemustilanne suhteutettuna ateriapalvelumäärään ja kotihoidon käyntitiheyteen.
Opinnäytetyössä käytettiin määrällistä eli kvantitatiivista tutkimusmenetelmää. Opinnäytetyön aineisto kerättiin heinä- lokakuussa 2018 Mini Nutritional Assessment (MNA) testillä. MNA-testi on validoitu maailmanlaajuisesti käytetty ravitsemustilan arviointiin tarkoitettu kysymyssarja, jota käytetään ikääntyneiden (yli 65-vuotiaiden) virhe- ja aliravitsemusriskin arviointiin. Tutkimusai-neisto käsiteltiin spss- ohjelman avulla.
Tutkimukseen osallistui 29 kotihoidon asiakasta, jotka kuuluivat säännöllisen kotihoidon ja ate-riapalvelun piiriin. MNA-mittarin tuloksien perusteella kotihoidon asiakkaista 27,6 %:lla oli nor-maali ravitsemustila ja 72,4 %:lla oli riski virheravitsemukselle kasvanut, MNA-testiä jatkettiin sil-loin arviointiosaan. Arviointiosassa tutkittavista 6,9% sai tulokseksi hyvän ravitsemustilan, 51,7% tutkittavista riski virheravitsemukseen oli kasvanut ja 10,3% tutkittavista kärsi virhe- tai aliravitse-mustilasta.
Tutkimustulosten perusteella Nurmeksen kotihoidon asiakkaiden ravitsemustilanne on huolestut-tava. Tutkittavista yli puolet kuuluu ryhmään, jolla riski virheravitsemukselle on kasvanut. Täyty-nee muistaa, että riski ryhmään kuuluvien henkilöiden on mahdollista pienillä piste- eroilla saavut-taa hyvä ravitsemustila tai aliravittu ravitsemustila. Kotihoito on saanut hyvät ja selkeät ohjeet ravitsemushoidosta opinnäytetyön prosessin aikana. Uskomme, että näitä ohjeita noudattamalla sekä ja ravitsemuksen puheeksi ottamalla ikääntyneen kanssa, ravitsemustilanne voi korjaantua ikääntyneiden osalta. Ristiintaulukoinnissa etsimme ravitsemustilan ja ateriapalvelumäärän välistä yhteyttä. Ravitsemustilalla ja ateriapalvelun määrällä ei ollut havaittavissa yhteyttä toisiinsa. Ateriapalvelu tuli tutkittaville 3-7 kertaa viikossa. Ristiintaulukoimme myös ravitsemustilan ja koti-hoidonkäyntimäärien välistä yhteyttä. Tässäkään ei löydetty selkeää yhteyttä ravitsemustilan ja kotihoidonkäyntien määrässä.
Opinnäytetyössä käytettiin määrällistä eli kvantitatiivista tutkimusmenetelmää. Opinnäytetyön aineisto kerättiin heinä- lokakuussa 2018 Mini Nutritional Assessment (MNA) testillä. MNA-testi on validoitu maailmanlaajuisesti käytetty ravitsemustilan arviointiin tarkoitettu kysymyssarja, jota käytetään ikääntyneiden (yli 65-vuotiaiden) virhe- ja aliravitsemusriskin arviointiin. Tutkimusai-neisto käsiteltiin spss- ohjelman avulla.
Tutkimukseen osallistui 29 kotihoidon asiakasta, jotka kuuluivat säännöllisen kotihoidon ja ate-riapalvelun piiriin. MNA-mittarin tuloksien perusteella kotihoidon asiakkaista 27,6 %:lla oli nor-maali ravitsemustila ja 72,4 %:lla oli riski virheravitsemukselle kasvanut, MNA-testiä jatkettiin sil-loin arviointiosaan. Arviointiosassa tutkittavista 6,9% sai tulokseksi hyvän ravitsemustilan, 51,7% tutkittavista riski virheravitsemukseen oli kasvanut ja 10,3% tutkittavista kärsi virhe- tai aliravitse-mustilasta.
Tutkimustulosten perusteella Nurmeksen kotihoidon asiakkaiden ravitsemustilanne on huolestut-tava. Tutkittavista yli puolet kuuluu ryhmään, jolla riski virheravitsemukselle on kasvanut. Täyty-nee muistaa, että riski ryhmään kuuluvien henkilöiden on mahdollista pienillä piste- eroilla saavut-taa hyvä ravitsemustila tai aliravittu ravitsemustila. Kotihoito on saanut hyvät ja selkeät ohjeet ravitsemushoidosta opinnäytetyön prosessin aikana. Uskomme, että näitä ohjeita noudattamalla sekä ja ravitsemuksen puheeksi ottamalla ikääntyneen kanssa, ravitsemustilanne voi korjaantua ikääntyneiden osalta. Ristiintaulukoinnissa etsimme ravitsemustilan ja ateriapalvelumäärän välistä yhteyttä. Ravitsemustilalla ja ateriapalvelun määrällä ei ollut havaittavissa yhteyttä toisiinsa. Ateriapalvelu tuli tutkittaville 3-7 kertaa viikossa. Ristiintaulukoimme myös ravitsemustilan ja koti-hoidonkäyntimäärien välistä yhteyttä. Tässäkään ei löydetty selkeää yhteyttä ravitsemustilan ja kotihoidonkäyntien määrässä.