Orimattilan Hyväntekeväisyysyhdistys ry:n toiminnan kehittäminen käyttäjälähtöisesti yhteissuunnittelun keinoin
Kuronen, Tiina (2019)
Kuronen, Tiina
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905109211
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905109211
Tiivistelmä
Toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli tarkastella ja kehittää Orimattilan Hyväntekeväisyysyhdistyksen toimintaa palvelumuotoilun menetelmin. Kehittämistehtävä määriteltiin yhteistyössä toimeksiantajan, Orimattilan Hyväntekeväisyysyhdistyksen kanssa. Tavoitteet ja tarkastelu kohdistuivat pääasiassa yhdistyksen antamaan ruoka-apuun.
Opinnäytetyön yhtenä tavoitteena oli yhdistyksen tarjoaman ruokajakelun käyttäjälähtöinen kehittäminen ja tarkastelu. Toisena tavoitteena oli kehittää vapaaehtoisten työtä osana koko yhdistyksen toimintaa. Opinnäytetyön tarkoitus oli auttaa Orimattilan Hyväntekeväisyysyhdistystä kehittämään ja tarkastelemaan toimintaansa asiakkaiden ja vapaaehtoistyöntekijöiden ymmärtämisen kautta.
Kehittäminen tapahtui palvelumuotoilun viitekehyksessä. Opinnäytetyöhön osallistui kahdeksan ruokajakelun asiakasta ja viisi vapaaehtoistyöntekijää. Aineisto kerättiin haastattelujen, havaintojen, muotoiluluotaimien ja työpajojen avulla. Palvelumuotoilu kehittämismenetelmänä mahdollisti asiakkaiden ja vapaaehtoistyöntekijöiden osallistumisen kehittämistyöhön prosessin eri vaiheissa.
Opinnäytetyön lopputuotoksena syntyi ideoita ruokajakelun ja yhdistyksen toiminnan kehittämiseksi. Ideoiden pohjalta tehtiin visuaalisia tuotoksia. Niistä tehtiin toimeksiantajalle kansio. Vapaaehtoistyöntekijöiden työpajan inspiroimana tehtiin myös kolme käytännön kokeilua.
Palvelumuotoilu kehittämismenetelmänä nosti esille monia mahdollisuuksia ja ideoita toiminnan ja palvelun kehittämiseksi. Tämän perusteella voidaan todeta, että opinnäytetyön tavoite ja tarkoitus täyttyivät.
Opinnäytetyön yhtenä tavoitteena oli yhdistyksen tarjoaman ruokajakelun käyttäjälähtöinen kehittäminen ja tarkastelu. Toisena tavoitteena oli kehittää vapaaehtoisten työtä osana koko yhdistyksen toimintaa. Opinnäytetyön tarkoitus oli auttaa Orimattilan Hyväntekeväisyysyhdistystä kehittämään ja tarkastelemaan toimintaansa asiakkaiden ja vapaaehtoistyöntekijöiden ymmärtämisen kautta.
Kehittäminen tapahtui palvelumuotoilun viitekehyksessä. Opinnäytetyöhön osallistui kahdeksan ruokajakelun asiakasta ja viisi vapaaehtoistyöntekijää. Aineisto kerättiin haastattelujen, havaintojen, muotoiluluotaimien ja työpajojen avulla. Palvelumuotoilu kehittämismenetelmänä mahdollisti asiakkaiden ja vapaaehtoistyöntekijöiden osallistumisen kehittämistyöhön prosessin eri vaiheissa.
Opinnäytetyön lopputuotoksena syntyi ideoita ruokajakelun ja yhdistyksen toiminnan kehittämiseksi. Ideoiden pohjalta tehtiin visuaalisia tuotoksia. Niistä tehtiin toimeksiantajalle kansio. Vapaaehtoistyöntekijöiden työpajan inspiroimana tehtiin myös kolme käytännön kokeilua.
Palvelumuotoilu kehittämismenetelmänä nosti esille monia mahdollisuuksia ja ideoita toiminnan ja palvelun kehittämiseksi. Tämän perusteella voidaan todeta, että opinnäytetyön tavoite ja tarkoitus täyttyivät.