Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Laurea-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Laurea-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Hevosen teurastus ja sen lihan elintarvikekäytön mahdollistavat tekijät

Laine, Katja (2010)

 
Avaa tiedosto
opinnaytetyo.pdf (362.5Kt)
Lataukset: 


Laine, Katja
Laurea-ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010053111054
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aihe syntyi omasta kiinnostuksesta aiheeseen. Asian tiimoilta ristiriitaisia kommentteja kuulleena heräsi mielenkiinto perehtyä aiheeseen syvemmin. Hevosten teurastus ja lihan käyttö on ollut mediassa esillä ja erilaisia hankkeita ja seminaareja on asian tiimoilta järjestetty teurastusmäärien lisäämiseksi.

Opinnäytetyön teoriaosassa perehdytään niihin vaatimuksiin, joita lähettäjätallille ja hevosenomistajille on asetettu, jotta hevonen voidaan elintarvikekäyttöön teurastaa sekä he-vosta koskeviin asiakirjoihin, jotka tulee teurastamolla esittää. Teoriaosassa selvitetään itse teurastustapahtumaa niin teollisena - kuin tilateurastuksena, sekä pohditaan teurastuksen haasteita Suomessa. Lisäksi käsitellään hevosenlihan ravintoaihekoostumusta sekä sen ominaisuuksia ruoan valmistuksessa.

Empiirisen osan aineisto hankittiin keväällä 2010 hevosten omistajille suunnatun kyselylomakkeen sekä hevosia vastaanottaville teurastamoille tehdyn teemahaastattelun avulla. Teemahaastattelu toteutettiin puhelimitse ja kyselylomakkeita lähetettiin sähköpostitse niin ravi- kuin ratsuhevostenkin omistajille. Tavoitteena oli selvittää teurastamoilta, millainen teurastettava hevonen on ja millaisia erityistoimia se vaatii. Hevosten omistajilta kysyttiin mielipiteitä hevosten teurastuksesta ja niiden lihan käytöstä elintarvikkeena. Lisäksi tiedusteltiin tekijöitä, jotka heidän mielestään lisäisivät intoa viedä hevonen teuraaksi.

Tulosten perusteella voidaan todeta, että hevosten teurastus jakaa hevostenomistajien mielipiteitä. Sen sijaan hevosenlihan syöntiin lähes kaikki kyselyyn vastanneet suhtautuivat positiivisesti. Taloudellisten tekijöiden sekä hevoselle helppojen teurastusolosuhteiden arvioitiin olevan tärkeimmät ja houkuttelevimmat tekijät suunniteltaessa hevosen teurastusta.
Teurastamoille suunnatun haastattelun avulla selvisi, että hevonen on tainnutukseen asti muita haasteellisempi teurastettava ja vaatii enemmän aikaa. Tainnutuksen jälkeen hevosen ruhon käsittely ei vaadi erityistoimia tai – laitteita. Suuriksi haasteiksi koettiin hevosenlihan riittävä ja tasainen saatavuus.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste