PIZZASTA PAPRIKAAN, Kehitysvammaisen henkilön ravitsemusohjaus Etevan itsenäistä asumista tukevassa asumisyksikössä
Hyyryläinen, Elviira; Hyyryläinen, Leena (2010)
Hyyryläinen, Elviira
Hyyryläinen, Leena
Laurea-ammattikorkeakoulu
2010
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010053111042
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010053111042
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on työelämälähtöinen kehittämistyö, jonka toimintaympäristönä oli Eteva kuntayhtymän itsenäistä asumista tukeva asumisyksikkö Länsi Uudellamaalla. Opinnäytetyöhön osallistuvat asukkaat ovat kehitysvammaisia henkilöitä. Työn tavoitteena oli saada aineistoa ja kehittää kehitysvammaisten asukkaiden ravitsemusohjausta. Henkilöt asuvat rivitalossa vuokralla ja heillä on oikeus saada, palvelusopimuksen määrittelemässä laajudessa, tukipalveluna asumisyksikön ohjaajien apua ja tukea arjen askareissa.
Asukkailla on paljon sairauksia, jotka vaikuttavat ravitsemukseen. Useat sairaudet, kuten diabetes, epilepsia, keliakia ja anemia tekevät asukkaiden ravitsemusohjauksesta ohjaajille erittäin haastavaa, koska heillä ei yleensä ole ateriasuunnitteluun tai erityisruokavalioihin liittyvää koulutusta. Opinnäytetyö on kahden eri alan ammattikorkeakouluopiskelijan Humanistisen ammattikorkeakoulun yhteisöpedagogi- ja Laurea ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijan yhteistyö. Näin ollen tässä kehittämistyössä on perehdytty kehitysvammaisen henkilön ravitsemusohjaukseen sekä ohjauksen että ateriasuunnittelun näkökulmasta.
Opinnäytetyö on toiminnallinen, johon aineistoa on kerätty kolmella eri tavalla. Ohjaajille suunnatulla strukturoidulla kyselyllä, avoimen teemahaastattelu asukkaille sekä haastelluista valikoituneen yhden henkilön kanssa toteutetuilla havainnoivilla ohjauksilla. Opinnäytetyön tuotoksena syntyi ohjaukseen osallistuneelle Riitalle henkilökohtainen ravitsemus-ohjausmalli, joka sisältää kahden viikon terveellisen ateriasuunnitelman ja ohjaajille ohjeistuksen Riitan ravitsemusohjauksesta. Lisäksi kokosimme työyhteisölle ravitsemusohjauskansion, jossa on paljon hyödyllistä tietoa ja materiaalia ohjaajien tueksi sekä yksilö että ryhmäohjauksiin. Yhteenvetona syntyi yleinen prosessin omainen ravitsemusohjausmalli, jota voidaan hyödyntää myös muissa vastaavissa asumisyksiköissä. Valmistimme myös kokeiltavaksi erilaisen valokuvallisen ruokaohjeen ja valokuvia elintarvike ostosten tekemiseen.
Yksilöllisyys ja itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen ovat tärkeitä asioita meille kaikille – niin myös terveys. Terveellinen ravinto on yksi tie kohti terveyttä ja tämän oikeuden tulee koskea myös kehitysvammaisia henkilöitä. Tästä johtuen on kehitettävä toimivampia materiaaleja ja annettava heille tietoa omien hyvien valintojen pohjalle. Tekemämme kehittämistyö oli vasta pieni alku suureen asiaan. Kehittäminen jatkuu nyt työyhteisössä kaikkien ohjaajien voimin ja toivottavasti asian tärkeyteen kiinnitetään laajemminkin huomiota ja järjestetään aiheesta ohjaajille koulutusta.
Asukkailla on paljon sairauksia, jotka vaikuttavat ravitsemukseen. Useat sairaudet, kuten diabetes, epilepsia, keliakia ja anemia tekevät asukkaiden ravitsemusohjauksesta ohjaajille erittäin haastavaa, koska heillä ei yleensä ole ateriasuunnitteluun tai erityisruokavalioihin liittyvää koulutusta. Opinnäytetyö on kahden eri alan ammattikorkeakouluopiskelijan Humanistisen ammattikorkeakoulun yhteisöpedagogi- ja Laurea ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijan yhteistyö. Näin ollen tässä kehittämistyössä on perehdytty kehitysvammaisen henkilön ravitsemusohjaukseen sekä ohjauksen että ateriasuunnittelun näkökulmasta.
Opinnäytetyö on toiminnallinen, johon aineistoa on kerätty kolmella eri tavalla. Ohjaajille suunnatulla strukturoidulla kyselyllä, avoimen teemahaastattelu asukkaille sekä haastelluista valikoituneen yhden henkilön kanssa toteutetuilla havainnoivilla ohjauksilla. Opinnäytetyön tuotoksena syntyi ohjaukseen osallistuneelle Riitalle henkilökohtainen ravitsemus-ohjausmalli, joka sisältää kahden viikon terveellisen ateriasuunnitelman ja ohjaajille ohjeistuksen Riitan ravitsemusohjauksesta. Lisäksi kokosimme työyhteisölle ravitsemusohjauskansion, jossa on paljon hyödyllistä tietoa ja materiaalia ohjaajien tueksi sekä yksilö että ryhmäohjauksiin. Yhteenvetona syntyi yleinen prosessin omainen ravitsemusohjausmalli, jota voidaan hyödyntää myös muissa vastaavissa asumisyksiköissä. Valmistimme myös kokeiltavaksi erilaisen valokuvallisen ruokaohjeen ja valokuvia elintarvike ostosten tekemiseen.
Yksilöllisyys ja itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen ovat tärkeitä asioita meille kaikille – niin myös terveys. Terveellinen ravinto on yksi tie kohti terveyttä ja tämän oikeuden tulee koskea myös kehitysvammaisia henkilöitä. Tästä johtuen on kehitettävä toimivampia materiaaleja ja annettava heille tietoa omien hyvien valintojen pohjalle. Tekemämme kehittämistyö oli vasta pieni alku suureen asiaan. Kehittäminen jatkuu nyt työyhteisössä kaikkien ohjaajien voimin ja toivottavasti asian tärkeyteen kiinnitetään laajemminkin huomiota ja järjestetään aiheesta ohjaajille koulutusta.