Tuuppauksen avulla kohti kestävämpiä lounasvalintoja
Repo, Sanna (2019)
Repo, Sanna
2019
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019060615267
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019060615267
Tiivistelmä
Ilmaston lämpeneminen ja siihen liittyvät uhat konkretisoituivat monille vuonna 2018 julkaistun IPCC:n (The Intergovernmental Panel on Climate Change) raportin myötä. Muutos on nopeampaa, kuin aiemmin luultiin, ja toimenpiteet sen pysäyttämiseksi vaativat vaikeita päätöksiä valtiollisella tasolla energiantuotannon, rakentamisen ja liikkumisen suhteen. Yksilötasolla tulisi muuttaa elämäntapoja niin asumisen, liikkumisen kuin ravinnon ja tavaroiden kuluttamisen osalta. Yksittäisillä arjen valinnoilla voimme kuitenkin vaikuttaa siihen, minkälaista tulevaisuutta olemme rakentamassa. Tämän opinnäytetyön tavoitteena on löytää keinoja valintojen helpottamiseksi. Työ on rajattu kehittämään keinoja ruokailutottumusten muuttamiseksi lounasruokailussa. Opinnäytetyön tavoitteena on muokata lounasravintolan päätöksentekoympäristöä siten, että se kannustaisi asiakkaita valitsemaan ympäristöystävällisempiä lounasvaihtoehtoja. Kehitystyö toteutettiin keväällä 2019 Tommi’s Kitchen –ravintolalle ja catering-yritykselle.
Työn teoriapohja muodostuu käyttäytymistaloustieteeseen pohjautuvasta tuuppauksen viitekehyksestä sekä siihen perustuvasta tuuppauksen suunnittelun prosessista. Tuuppauksen tarkoituksena on luoda hienovaraisia interventioita arjen päätöksenteon tilanteisiin. Suunnittelutyössä on hyödynnetty palvelumuotoilun metodeja prosessin eri vaiheissa, jotka tukivat suunnittelutyötä. Työssä on tarkasteltu myös kokemuksia aiemmista vastaavista kokeiluista eri maista, joista osassa on hyödynnetty tuuppausta.
Työn tuloksena on ravintoloitsijalle esitetyt ehdotukset tuuppaustoimenpiteistä valintaympäristön muokkaamiseksi. Toimenpiteitä ei ole vielä testattu, mutta ravintoloitsija koki ehdotukset asiakaskuntaan ja ympäristöön sopiviksi. Ravintolaan on määrä tulla remontti, jonka yhteydessä on luontevaa muuttaa linjaston järjestystä. Toisena tuloksena on tuuppauksen prosessin pohjalle kehitetty tuuppauksen suunnittelua ohjaava työpohja. Pohja syntyi tarpeesta demonstroida tuuppauksen suunnittelun prosessia työpaikallani asiakastilaisuuden osallistujille. Työpohjaa on testattu ryhmätyötilanteessa kahteen kertaan, ja sitä on kehitetty edelleen kehitysehdotusten perusteella.
Ruokailutottumukset ovat vahvasti sidoksissa kulttuurin ja yksilön identiteettiin. Tarkastellessa eri kuluttajaprofiileja ja aiempia kokeiluja, työn keskeisiä havaintoja on, että suunnitellessa muutosta valintaympäristöön, hienovaraisten ja asteittain kumuloituvien muutosten implementointi on osoittautunut toimivammaksi, kuin radikaalit toimenpiteet ihmisten käyttäytymisen muotoilemiseksi. Tuuppauksen avulla voidaan vaikuttaa ihmisten valintoihin jonkin verran, mutta yksittäisenä toimenpiteenä se ei tule riittämään tavoitteiden saavuttamiseksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Työn teoriapohja muodostuu käyttäytymistaloustieteeseen pohjautuvasta tuuppauksen viitekehyksestä sekä siihen perustuvasta tuuppauksen suunnittelun prosessista. Tuuppauksen tarkoituksena on luoda hienovaraisia interventioita arjen päätöksenteon tilanteisiin. Suunnittelutyössä on hyödynnetty palvelumuotoilun metodeja prosessin eri vaiheissa, jotka tukivat suunnittelutyötä. Työssä on tarkasteltu myös kokemuksia aiemmista vastaavista kokeiluista eri maista, joista osassa on hyödynnetty tuuppausta.
Työn tuloksena on ravintoloitsijalle esitetyt ehdotukset tuuppaustoimenpiteistä valintaympäristön muokkaamiseksi. Toimenpiteitä ei ole vielä testattu, mutta ravintoloitsija koki ehdotukset asiakaskuntaan ja ympäristöön sopiviksi. Ravintolaan on määrä tulla remontti, jonka yhteydessä on luontevaa muuttaa linjaston järjestystä. Toisena tuloksena on tuuppauksen prosessin pohjalle kehitetty tuuppauksen suunnittelua ohjaava työpohja. Pohja syntyi tarpeesta demonstroida tuuppauksen suunnittelun prosessia työpaikallani asiakastilaisuuden osallistujille. Työpohjaa on testattu ryhmätyötilanteessa kahteen kertaan, ja sitä on kehitetty edelleen kehitysehdotusten perusteella.
Ruokailutottumukset ovat vahvasti sidoksissa kulttuurin ja yksilön identiteettiin. Tarkastellessa eri kuluttajaprofiileja ja aiempia kokeiluja, työn keskeisiä havaintoja on, että suunnitellessa muutosta valintaympäristöön, hienovaraisten ja asteittain kumuloituvien muutosten implementointi on osoittautunut toimivammaksi, kuin radikaalit toimenpiteet ihmisten käyttäytymisen muotoilemiseksi. Tuuppauksen avulla voidaan vaikuttaa ihmisten valintoihin jonkin verran, mutta yksittäisenä toimenpiteenä se ei tule riittämään tavoitteiden saavuttamiseksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.