Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Laurea-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Laurea-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Peltolan koulun kahdeksasluokkalaisten nuorten ruokatottumukset ja ruokailua ohjaavat tekijät

Hartikainen, Niina; Airaksinen, Emilia (2009)

Avaa tiedosto
opinnaytetyo.pdf (192.5Kt)
Lataukset: 


Hartikainen, Niina
Airaksinen, Emilia
Laurea-ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200901301249
Tiivistelmä
LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULU TIIVISTELMÄ
Tikkurila
Hoitotyön koulutusohjelma
Terveydenhoitaja AMK



Emilia Airaksinen & Niina Hartikainen


Peltolan koulun kahdeksasluokkalaisten nuorten ruokatottumukset ja ruokailua ohjaavat tekijät


Vuosi: 2009 Sivumäärä:35


Lasten ja nuorten epäterveelliset elämäntavat ovat lisääntyneet viime vuosina, mikä käy ilmi esimerkiksi viimeisten kouluterveyskyselyiden tuloksista. Pikaruokaloiden yleistyminen nuorten vapaa-ajan viettopaikkoina sekä epäsäännöllinen ateriarytmi ajavat nuoria syömään epäterveellisesti ja aiheuttavat pitkällä tähtäimellä
paino-ongelmia. Tietokoneet ja television tarjonta puolestaan passivoivat nuoria, jolloin sekä hyöty- että aktiivisen liikunnan harrastaminen jää vähäiseksi.

Kouluilla ja erityisesti kouluterveydenhuollolla on keskeinen rooli nuorten terveyden edistämisessä, koska nuoret viettävät suuren osan päivistään koulussa. Nuorena opitut elämäntavat ja ruokailutottumukset siirtyvät usein aikuisuuteen, minkä vuoksi on tärkeää pyrkiä vaikuttamaan nuorten terveyskäyttäytymiseen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kouluateriat ovatkin hyvä perusta kouluikäisen terveelliselle ravitsemukselle.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, mikä ohjaa kahdeksasluokkalaisten nuorten terveysvalintoja. Opinnäytetyöllä haettiin tietoa myös siitä, millaiset tiedot nuorilla on terveellisestä ravitsemuksesta. Opinnäytetyön tutkimus toteutettiin Vantaalla Peltolan koululla syksyllä 2008. Opinnäytetyössä käytettiin laadullista tutkimusotetta ja aineistonkeruu toteutettiin eläytymismenetelmän avulla. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä ja tulokset luokiteltiin ylä- ja alakategorioihin vastaamaan tutkimuskysymyksiin.

Tulokset osoittivat, että Peltolan koulun nuorilla oli hyvät tiedot terveellisestä ravitsemuksesta. Nuoret tiedostivat kouluruoan olevan terveellistä ja monipuolista verrattuna hampurilaisravintoloiden ruokaan. Kaverit ohjaavat eniten nuorten terveysvalintoja. Monet vastaajista kertoivat valinneensa ruokailupaikan sen mukaan, mihin kaverit halusivat mennä. Omien mieltymysten lisäksi valintoihin vaikutti myös ruoan hinta ja oma rahatilanne. Ilmainen kouluruoka houkutteli nuoria syömään koululla.

Koulut voisivat lisätä kouluruoan suosiota ottamalla nuoret mukaan ruokalistan suunnitteluun. Koulujen tulisi panostaa myös välipalatoimintaan tarjoamalla terveellisiä välipaloja tukien näin nuorten säännöllistä ateriarytmiä.




Asiasanat: Terveyden edistäminen, kouluterveydenhuolto, terveyskäyttäytyminen, ravitsemus, kouluruokailu, paino-ongelmat
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste