Ryhmäliikunnanohjaajien energiatasapaino : Naisohjaajien ravinnon määrä ja laatu
Ollila, Laura; Topic, Amra (2009)
Ollila, Laura
Topic, Amra
Lahden ammattikorkeakoulu
2009

Creative Commons Attribution-NonCommercial 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200903171737
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200903171737
Tiivistelmä
Ryhmäliikunnanohjaaja toimii työssään terveyden edistäjänä. Liikunnallinen elämäntapa ja fyysisesti raskas työ lisäävät päivittäistä kokonaisenergiankulutusta ja ravinnontarvetta. Monipuolinen ja riittävä ravinto on perusedellytys työssäjaksamiselle sekä yleiselle hyvinvoinnille.
Työn tarkoituksena oli selvittää 18 – 45-vuotiaiden naispuolisten ryhmäliikunnanohjaajien energiankulutuksen ja -saannin tasapaino lyhyellä aikavälillä. Ravinnonsaantia tutkittiin viiden (5) päivän ruokapäiväkirjan avulla, jonka analysoimiseen käytettiin Kansaneläkelaitoksen Nutrica-ravinnonlaskentaohjelmaa. Päivittäisen kokonaisenergiankulutuksen pohjalta arvioitiin ravinnonsaannin riittävyyttä. Toisena päätutkimusongelmana selvitettiin onko energia- ja suojaravintoaineiden jakautuminen ruokavaliossa suomalaisten ravitsemussuositusten (2005) mukainen.
Tutkimukseen osallistui 14 naispuolista ryhmäliikunnanohjaajaa. Naisten keskimääräinen energiansaanti oli 7807 kJ (1868 kcal) suosituksen ollessa 9343 kJ (2235 kcal). Yleistä tutkimuksessa oli ohjaajien osaltaan riittämätön energiansaanti kulutukseen nähden. Energiavaje heikentää ryhmäliikunnanohjaajien työkykyä ja palautumista. Energiaravintoaineet jakautuivat ryhmäliikunnanohjaajien ruokavaliossa suomalaisten ravitsemussuositusten (2005) mukaisesti. Suojaravintoaineiden saanti toteutui pääosin suositusten mukaisesti, paitsi D-vitamiinin, foolihapon sekä raudan kohdalla.
Tutkimus antaa ajankohtaista tietoa fyysistä työtä tekevien naisten ravitsemuksesta, mutta pienen kohderyhmä takia tulokset eivät ole yleistettävissä. Tutkimusta voivat hyödyntää ryhmäliikunnanohjaajat itse, mutta myös työnantajat ja järjestöt mm. ryhmäliikunnanohjaajien ravitsemuskoulutuksen sekä työssäjaksamisen kehittämisessä.
Työn tarkoituksena oli selvittää 18 – 45-vuotiaiden naispuolisten ryhmäliikunnanohjaajien energiankulutuksen ja -saannin tasapaino lyhyellä aikavälillä. Ravinnonsaantia tutkittiin viiden (5) päivän ruokapäiväkirjan avulla, jonka analysoimiseen käytettiin Kansaneläkelaitoksen Nutrica-ravinnonlaskentaohjelmaa. Päivittäisen kokonaisenergiankulutuksen pohjalta arvioitiin ravinnonsaannin riittävyyttä. Toisena päätutkimusongelmana selvitettiin onko energia- ja suojaravintoaineiden jakautuminen ruokavaliossa suomalaisten ravitsemussuositusten (2005) mukainen.
Tutkimukseen osallistui 14 naispuolista ryhmäliikunnanohjaajaa. Naisten keskimääräinen energiansaanti oli 7807 kJ (1868 kcal) suosituksen ollessa 9343 kJ (2235 kcal). Yleistä tutkimuksessa oli ohjaajien osaltaan riittämätön energiansaanti kulutukseen nähden. Energiavaje heikentää ryhmäliikunnanohjaajien työkykyä ja palautumista. Energiaravintoaineet jakautuivat ryhmäliikunnanohjaajien ruokavaliossa suomalaisten ravitsemussuositusten (2005) mukaisesti. Suojaravintoaineiden saanti toteutui pääosin suositusten mukaisesti, paitsi D-vitamiinin, foolihapon sekä raudan kohdalla.
Tutkimus antaa ajankohtaista tietoa fyysistä työtä tekevien naisten ravitsemuksesta, mutta pienen kohderyhmä takia tulokset eivät ole yleistettävissä. Tutkimusta voivat hyödyntää ryhmäliikunnanohjaajat itse, mutta myös työnantajat ja järjestöt mm. ryhmäliikunnanohjaajien ravitsemuskoulutuksen sekä työssäjaksamisen kehittämisessä.