Ravitsemushoito laihdutusleikkauksen jälkeen
Virtanen, Satu (2011)
Virtanen, Satu
Laurea-ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201102142323
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201102142323
Tiivistelmä
Aihe opinnäytetyöhön tuli ystävältäni, joka pitkän pohdinnan jälkeen päätti hakeutua laihdutusleikkaukseen. Päätös laihdutusleikkaukseen hakeutumisesta ja sen jälkeen uuden suhteen luominen ruokaan on mielenkiintoinen aihe, jota ei ole opinnäytetöissä aikaisemmin käsitelty. Suomessa laihdutusleikkausten määrä kasvaa koko ajan ja kysyntää on enemmän kuin leikkauksia voidaan tehdä.
Opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää, millaisia muutoksia laihdutusleikkaus aiheuttaa ruokavaliossa ja millainen on kokonaisuudessa ravitsemushoito laihdutusleikkauksen jälkeen. Tavoitteena on saada koottua opinnäytetyöhön kaikki oleellinen laihdutusleikkauksen jälkeisestä ruokavaliosta sekä yhtenäistää tämänhetkisiä ohjeistuksia ruokavaliosta.
Opinnäytetyön teoriaosassa on käytetty suomalaista ravitsemussuositusta, Lihavuus, ongelma ja hoito sekä Ravitsemustiede -teoksia. Pääosassa opinnäytetyön tiedon saannista ovat Sirpa Hirvolan ja Anu Nikun, jotka antoivat minulle paljon tietoa haastatteluina sekä sain heidän ruokapäiväkirjansa, joilla tarkkailtiin heidän syömistään laihdutusleikkauksen jälkeen.
Opinnäytetyön empiirinen osuus pohjautuu Hirvolan ja Nikun antamaan tietoon. Haastattelut olivat teemahaastatteluja, jotka etenivät keskustellen ja tarkentavien kysymysten siivittämänä. Ruokapäiväkirjoista saadut tiedot olivat ravitsemusterapeutin Nutrica -ohjelmalla laskemia, joten tiedot perustuvat ammattilaisen työhön ja hänen tekemiinsä laskelmiin. Tietoja vertailtiin suomalaiseen ravitsemissuositukseen ja sen pohjalta tehtiin yhteenveto laihdutusleikkauksen jälkeisen ravinnon riittävyydestä ja annettiin kehitysehdotuksia koko ravitsemushoidon paran-tamiseen.
Opinnäytetyöstä saadut tulokset on tarkoitettu kaikille laihdutusleikkauksesta kiinnostuneille tietopaketiksi, joka sisältää kattavan teoriaosuuden ihmisen ravitsemuksesta. Opinnäytetyö ja siitä saadut tulokset antavat lisää aihetta jatkaa laihdutusleikkauksen jälkeisen ravitsemushoidon tutkimista. Opinnäytetyöstä saatujen tietojen perusteella voidaan sanoa, että laihdutusleikkauksen jälkeistä ravitsemushoitoa tulisi kehittää ja tarjota potilaille enemmän tukea ravitsemuksen suhteen ja vertaistukiryhmiä, jossa voisi jakaa kokemuksia.
Opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää, millaisia muutoksia laihdutusleikkaus aiheuttaa ruokavaliossa ja millainen on kokonaisuudessa ravitsemushoito laihdutusleikkauksen jälkeen. Tavoitteena on saada koottua opinnäytetyöhön kaikki oleellinen laihdutusleikkauksen jälkeisestä ruokavaliosta sekä yhtenäistää tämänhetkisiä ohjeistuksia ruokavaliosta.
Opinnäytetyön teoriaosassa on käytetty suomalaista ravitsemussuositusta, Lihavuus, ongelma ja hoito sekä Ravitsemustiede -teoksia. Pääosassa opinnäytetyön tiedon saannista ovat Sirpa Hirvolan ja Anu Nikun, jotka antoivat minulle paljon tietoa haastatteluina sekä sain heidän ruokapäiväkirjansa, joilla tarkkailtiin heidän syömistään laihdutusleikkauksen jälkeen.
Opinnäytetyön empiirinen osuus pohjautuu Hirvolan ja Nikun antamaan tietoon. Haastattelut olivat teemahaastatteluja, jotka etenivät keskustellen ja tarkentavien kysymysten siivittämänä. Ruokapäiväkirjoista saadut tiedot olivat ravitsemusterapeutin Nutrica -ohjelmalla laskemia, joten tiedot perustuvat ammattilaisen työhön ja hänen tekemiinsä laskelmiin. Tietoja vertailtiin suomalaiseen ravitsemissuositukseen ja sen pohjalta tehtiin yhteenveto laihdutusleikkauksen jälkeisen ravinnon riittävyydestä ja annettiin kehitysehdotuksia koko ravitsemushoidon paran-tamiseen.
Opinnäytetyöstä saadut tulokset on tarkoitettu kaikille laihdutusleikkauksesta kiinnostuneille tietopaketiksi, joka sisältää kattavan teoriaosuuden ihmisen ravitsemuksesta. Opinnäytetyö ja siitä saadut tulokset antavat lisää aihetta jatkaa laihdutusleikkauksen jälkeisen ravitsemushoidon tutkimista. Opinnäytetyöstä saatujen tietojen perusteella voidaan sanoa, että laihdutusleikkauksen jälkeistä ravitsemushoitoa tulisi kehittää ja tarjota potilaille enemmän tukea ravitsemuksen suhteen ja vertaistukiryhmiä, jossa voisi jakaa kokemuksia.