3. -luokkalaisten lasten ravitsemustiedon kehittämisprojekti
Harjulahti, Pauliina; Lähteenmäki, Iina (2011)
Harjulahti, Pauliina
Lähteenmäki, Iina
Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201103082946
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201103082946
Tiivistelmä
TIIVISTELMÄ
KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU
Hoitotyön koulutusohjelma
HARJULAHTI, PAULIINA
LÄHTEENMÄKI, IINA 3.-luokkalaisten lasten ravitsemustiedon kehittämisprojekti
Opinnäytetyö 49 sivua + 9 liitesivua
Toimeksiantaja Terveys- ja tapakasvatushanke
Maaliskuu 2011
Avainsanat ravitsemus, lapsi
Opinnäytetyön aiheena on 8¬–9- vuotiaiden lasten ravitsemustottumusten kehittäminen. Tavoitteena oli selvittää Metsolan koulun 2.– 3.-luokkalaisten lasten ravitsemustottumuksia ja järjestää kahden luokan oppilaille teemapäivä terveelliseen ravitsemukseen liittyen. Opinnäytetyö on kehittämistehtävä, jossa haastateltiin luokanopettajaa, havainnoitiin oppilaita ja tehtiin kysely oppilaille ravitsemustottumuksien selvittämiseksi.
Lasten lihavuus on Suomessa huolestuttavasti yleistynyt. Lihavuus lapsena on yhteydessä myös lihavuuteen aikuisena, ja mitä nuorempana ylipainoa kertyy, sitä aikaisemmin alkavat esiintyä lihavuuden mukanaan tuomat liitännäissairaudet. Antamalla lapsille tietoa terveellisestä ravinnosta, voidaan ehkä vaikuttaa lasten ravitsemukseen liittyviin valintoihin jo lapsuudessa tai myöhemmin. On tutkittu, että lapsena opitut tavat ja tottumukset siirtyvät usein myös aikuisuuteen, jollei niihin riittävän ajoissa puututa. Opinnäytetyö on osa Lasten ja nuorten terveys- ja tapakasvatus hanketta 2007-2010, jonka tavoitteena oli kerätä tietoa peruskoululaisten ja heidän perheidensä terveydentilasta ja sen kehittämistarpeista.
Teemapäivän aikana lasten kanssa käytiin läpi kyselyiden tuloksia. Kyselyssä ilmeni, että suurin osa molempien luokkien oppilaista voisi syödä runsaamman aamupalan. Aamupalaksi syötiin yleensä leipää tai puuroa. Ruokavalioon voisi myös kuulua enemmän vihanneksia ja hedelmiä. Lähes kaikilla oppilailla oli kerran viikossa karkkipäivä. Lasten kanssa käytiin läpi terveellistä ravitsemusta päivän jokaisen aterian avulla. Oppilaille esiteltiin ruokaympyrää ja kerrottiin säännöllisen ruokailun tärkey-destä ja oppilaiden kanssa yhdessä askarreltiin jokaisesta ateriasta oma mallinsa ja nämä päivän ateriat koottiin yhdeksi kokonaisuudeksi ateriakelloon, joka jäi oppilaille muistoksi luokan seinälle.
Teemapäivän jälkeen oppilaat täyttivät palautekyselyn. Monet pitivät lautasmallien askartelusta. mutta kokivat sen vaikeaksi. Usea koki, ettei ollut oppinut uusia asioita ravitsemuksesta, mutta suurin osa kuitenkin oli pitänyt päivästä.
KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU
Hoitotyön koulutusohjelma
HARJULAHTI, PAULIINA
LÄHTEENMÄKI, IINA 3.-luokkalaisten lasten ravitsemustiedon kehittämisprojekti
Opinnäytetyö 49 sivua + 9 liitesivua
Toimeksiantaja Terveys- ja tapakasvatushanke
Maaliskuu 2011
Avainsanat ravitsemus, lapsi
Opinnäytetyön aiheena on 8¬–9- vuotiaiden lasten ravitsemustottumusten kehittäminen. Tavoitteena oli selvittää Metsolan koulun 2.– 3.-luokkalaisten lasten ravitsemustottumuksia ja järjestää kahden luokan oppilaille teemapäivä terveelliseen ravitsemukseen liittyen. Opinnäytetyö on kehittämistehtävä, jossa haastateltiin luokanopettajaa, havainnoitiin oppilaita ja tehtiin kysely oppilaille ravitsemustottumuksien selvittämiseksi.
Lasten lihavuus on Suomessa huolestuttavasti yleistynyt. Lihavuus lapsena on yhteydessä myös lihavuuteen aikuisena, ja mitä nuorempana ylipainoa kertyy, sitä aikaisemmin alkavat esiintyä lihavuuden mukanaan tuomat liitännäissairaudet. Antamalla lapsille tietoa terveellisestä ravinnosta, voidaan ehkä vaikuttaa lasten ravitsemukseen liittyviin valintoihin jo lapsuudessa tai myöhemmin. On tutkittu, että lapsena opitut tavat ja tottumukset siirtyvät usein myös aikuisuuteen, jollei niihin riittävän ajoissa puututa. Opinnäytetyö on osa Lasten ja nuorten terveys- ja tapakasvatus hanketta 2007-2010, jonka tavoitteena oli kerätä tietoa peruskoululaisten ja heidän perheidensä terveydentilasta ja sen kehittämistarpeista.
Teemapäivän aikana lasten kanssa käytiin läpi kyselyiden tuloksia. Kyselyssä ilmeni, että suurin osa molempien luokkien oppilaista voisi syödä runsaamman aamupalan. Aamupalaksi syötiin yleensä leipää tai puuroa. Ruokavalioon voisi myös kuulua enemmän vihanneksia ja hedelmiä. Lähes kaikilla oppilailla oli kerran viikossa karkkipäivä. Lasten kanssa käytiin läpi terveellistä ravitsemusta päivän jokaisen aterian avulla. Oppilaille esiteltiin ruokaympyrää ja kerrottiin säännöllisen ruokailun tärkey-destä ja oppilaiden kanssa yhdessä askarreltiin jokaisesta ateriasta oma mallinsa ja nämä päivän ateriat koottiin yhdeksi kokonaisuudeksi ateriakelloon, joka jäi oppilaille muistoksi luokan seinälle.
Teemapäivän jälkeen oppilaat täyttivät palautekyselyn. Monet pitivät lautasmallien askartelusta. mutta kokivat sen vaikeaksi. Usea koki, ettei ollut oppinut uusia asioita ravitsemuksesta, mutta suurin osa kuitenkin oli pitänyt päivästä.