Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Laurea-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Laurea-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Porsastuotannon ja sen kannattavuuden kehitys EU:n aikana Suomessa

Sumelahti, Laura (2011)

 
Avaa tiedosto
Sumelahti_Laura.pdf (723.3Kt)
Lataukset: 


Sumelahti, Laura
Laurea-ammattikorkeakoulu
2011
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201102282734
Tiivistelmä
Suomen porsastuotannossa on tapahtunut suuria muutoksia Euroopan Unioniin liittymisen myötä. ‎Porsastuotantotilojen määrä on laskenut EU:n aikana lähes tuhannella tilalla, mutta emakoiden ‎määrä on pysynyt lähestulkoon samana. Tämä on merkinnyt sitä, että porsastuotantotilojen on ‎täytynyt laajentaa ja tehostaa tuotantoaan. EU:n aikana tilan koon merkitys on kasvanut. ‎

Suomi on kuitenkin jäljessä rakennekehityksessä verrattuna esimerkiksi Tanskaan. Tanskassa ‎keskiemakkoluku oli vuonna 2009 keskiarvoisella tilalla 549, kun Suomessa vastaava luku oli ‎vain 150. Samana vuonna Tanskassa vieroitettiin keskimäärin 27,3 porsasta emakkoa kohti, kun ‎Suomessa vieroitettiin emakkoa kohti vain 20,6 porsasta.‎

Porsastuotannon kannattavuuteen vaikuttaa esimerkiksi porsastuotos. Kun porsaita vieroitetaan ja ‎myydään enemmän emakkoa kohti vuodessa, alenee porsaan tuotantokustannus. Vuonna 1995 ‎Suomessa vieroitettiin 19,3 porsasta emakkoa kohti ja vastaava luku oli 18,9 vuonna 2002. Myös ‎työn käyttö emakkoa kohti vaikuttaa tilan kannattavuuteen. Suuret tilat ovat keskimääräisesti ‎pieniä tiloja kannattavimpia, koska ne selviävät vähemmällä työn käytöllä emakkoa kohti. Kun ‎tilan koko kasvaa, myös tehokkuus kasvaa. Samalla tuotantokustannukset alenevat ja ‎kannattavuus paranee. Pienikin tila voi olla kannattava tuotannon ollessa tehokasta. Tuotannosta ‎saadaan tehokasta alentamalla tehottomuuspäiviä ja porsaskuolleisuutta sekä nostamalla ‎porsimisprosenttia.‎

Porsastuotannon kannattavuus on vaihdellut paljon EU:n aikana. EU:hun liityttäessä ‎kannattavuuskerroin oli keskimäärin 0,58. Paras kannattavuus EU:n aikana on ollut ‎vuosituhannen vaihteessa. Kannattavuuskerroin oli korkeimmillaan 1,24 vuonna 2001. Huonoin ‎kannattavuus on ollut vuonna 2008, jolloin kannattavuuskerroin oli keskimäärin 0,24. Vuosi 2001 ‎on ollut ainoa vuosi EU:n aikana, jolloin kannattavuuskerroin on ollut yli yhden. Muina EU-‎jäsenyysvuosina omalle työlle ja omalle pääomalle on jäänyt tavoitteita alhaisemmat ‎korvaukset, kun kannattavuuskerroin on ollut alle yhden.‎

Opinnäytetyössä käytetyn tilamallin porsaan tuotantokustannus oli ensimmäisenä EU-‎jäsenyysvuotena 67 euroa. Vuonna 2002 tilamalli tuotti porsaan 56 eurolla, keskimääräisen ‎tuotantokustannuksen ollessa tilinpäätöstiloilla 73 euroa. Vuonna 2010 keskimääräinen ‎tuotantokustannus porsaalle oli 73 euroa. Tila tuotti porsaan kymmenen euroa keskimääräistä ‎tilaa halvemmalla eli 63 eurolla. Porsaan tuotantokustannukset ovat pysyneet tilalla matalina ‎hyvän porsastuotoksen ansiosta. Vuonna 1995 tilalla vieroitettiin 22 porsasta, vuonna 2002 ‎vieroitettiin 23 porsasta ja 2010 vieroitettiin 24 porsasta emakkoa kohti. Tila on hyvä esimerkki ‎siitä miten tilojen tuotanto on tehostunut EU:n myötä. ‎
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste