Porsastuotannon ja sen kannattavuuden kehitys EU:n aikana Suomessa
Sumelahti, Laura (2011)
Sumelahti, Laura
Laurea-ammattikorkeakoulu
2011
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201102282734
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201102282734
Tiivistelmä
Suomen porsastuotannossa on tapahtunut suuria muutoksia Euroopan Unioniin liittymisen myötä. Porsastuotantotilojen määrä on laskenut EU:n aikana lähes tuhannella tilalla, mutta emakoiden määrä on pysynyt lähestulkoon samana. Tämä on merkinnyt sitä, että porsastuotantotilojen on täytynyt laajentaa ja tehostaa tuotantoaan. EU:n aikana tilan koon merkitys on kasvanut.
Suomi on kuitenkin jäljessä rakennekehityksessä verrattuna esimerkiksi Tanskaan. Tanskassa keskiemakkoluku oli vuonna 2009 keskiarvoisella tilalla 549, kun Suomessa vastaava luku oli vain 150. Samana vuonna Tanskassa vieroitettiin keskimäärin 27,3 porsasta emakkoa kohti, kun Suomessa vieroitettiin emakkoa kohti vain 20,6 porsasta.
Porsastuotannon kannattavuuteen vaikuttaa esimerkiksi porsastuotos. Kun porsaita vieroitetaan ja myydään enemmän emakkoa kohti vuodessa, alenee porsaan tuotantokustannus. Vuonna 1995 Suomessa vieroitettiin 19,3 porsasta emakkoa kohti ja vastaava luku oli 18,9 vuonna 2002. Myös työn käyttö emakkoa kohti vaikuttaa tilan kannattavuuteen. Suuret tilat ovat keskimääräisesti pieniä tiloja kannattavimpia, koska ne selviävät vähemmällä työn käytöllä emakkoa kohti. Kun tilan koko kasvaa, myös tehokkuus kasvaa. Samalla tuotantokustannukset alenevat ja kannattavuus paranee. Pienikin tila voi olla kannattava tuotannon ollessa tehokasta. Tuotannosta saadaan tehokasta alentamalla tehottomuuspäiviä ja porsaskuolleisuutta sekä nostamalla porsimisprosenttia.
Porsastuotannon kannattavuus on vaihdellut paljon EU:n aikana. EU:hun liityttäessä kannattavuuskerroin oli keskimäärin 0,58. Paras kannattavuus EU:n aikana on ollut vuosituhannen vaihteessa. Kannattavuuskerroin oli korkeimmillaan 1,24 vuonna 2001. Huonoin kannattavuus on ollut vuonna 2008, jolloin kannattavuuskerroin oli keskimäärin 0,24. Vuosi 2001 on ollut ainoa vuosi EU:n aikana, jolloin kannattavuuskerroin on ollut yli yhden. Muina EU-jäsenyysvuosina omalle työlle ja omalle pääomalle on jäänyt tavoitteita alhaisemmat korvaukset, kun kannattavuuskerroin on ollut alle yhden.
Opinnäytetyössä käytetyn tilamallin porsaan tuotantokustannus oli ensimmäisenä EU-jäsenyysvuotena 67 euroa. Vuonna 2002 tilamalli tuotti porsaan 56 eurolla, keskimääräisen tuotantokustannuksen ollessa tilinpäätöstiloilla 73 euroa. Vuonna 2010 keskimääräinen tuotantokustannus porsaalle oli 73 euroa. Tila tuotti porsaan kymmenen euroa keskimääräistä tilaa halvemmalla eli 63 eurolla. Porsaan tuotantokustannukset ovat pysyneet tilalla matalina hyvän porsastuotoksen ansiosta. Vuonna 1995 tilalla vieroitettiin 22 porsasta, vuonna 2002 vieroitettiin 23 porsasta ja 2010 vieroitettiin 24 porsasta emakkoa kohti. Tila on hyvä esimerkki siitä miten tilojen tuotanto on tehostunut EU:n myötä.
Suomi on kuitenkin jäljessä rakennekehityksessä verrattuna esimerkiksi Tanskaan. Tanskassa keskiemakkoluku oli vuonna 2009 keskiarvoisella tilalla 549, kun Suomessa vastaava luku oli vain 150. Samana vuonna Tanskassa vieroitettiin keskimäärin 27,3 porsasta emakkoa kohti, kun Suomessa vieroitettiin emakkoa kohti vain 20,6 porsasta.
Porsastuotannon kannattavuuteen vaikuttaa esimerkiksi porsastuotos. Kun porsaita vieroitetaan ja myydään enemmän emakkoa kohti vuodessa, alenee porsaan tuotantokustannus. Vuonna 1995 Suomessa vieroitettiin 19,3 porsasta emakkoa kohti ja vastaava luku oli 18,9 vuonna 2002. Myös työn käyttö emakkoa kohti vaikuttaa tilan kannattavuuteen. Suuret tilat ovat keskimääräisesti pieniä tiloja kannattavimpia, koska ne selviävät vähemmällä työn käytöllä emakkoa kohti. Kun tilan koko kasvaa, myös tehokkuus kasvaa. Samalla tuotantokustannukset alenevat ja kannattavuus paranee. Pienikin tila voi olla kannattava tuotannon ollessa tehokasta. Tuotannosta saadaan tehokasta alentamalla tehottomuuspäiviä ja porsaskuolleisuutta sekä nostamalla porsimisprosenttia.
Porsastuotannon kannattavuus on vaihdellut paljon EU:n aikana. EU:hun liityttäessä kannattavuuskerroin oli keskimäärin 0,58. Paras kannattavuus EU:n aikana on ollut vuosituhannen vaihteessa. Kannattavuuskerroin oli korkeimmillaan 1,24 vuonna 2001. Huonoin kannattavuus on ollut vuonna 2008, jolloin kannattavuuskerroin oli keskimäärin 0,24. Vuosi 2001 on ollut ainoa vuosi EU:n aikana, jolloin kannattavuuskerroin on ollut yli yhden. Muina EU-jäsenyysvuosina omalle työlle ja omalle pääomalle on jäänyt tavoitteita alhaisemmat korvaukset, kun kannattavuuskerroin on ollut alle yhden.
Opinnäytetyössä käytetyn tilamallin porsaan tuotantokustannus oli ensimmäisenä EU-jäsenyysvuotena 67 euroa. Vuonna 2002 tilamalli tuotti porsaan 56 eurolla, keskimääräisen tuotantokustannuksen ollessa tilinpäätöstiloilla 73 euroa. Vuonna 2010 keskimääräinen tuotantokustannus porsaalle oli 73 euroa. Tila tuotti porsaan kymmenen euroa keskimääräistä tilaa halvemmalla eli 63 eurolla. Porsaan tuotantokustannukset ovat pysyneet tilalla matalina hyvän porsastuotoksen ansiosta. Vuonna 1995 tilalla vieroitettiin 22 porsasta, vuonna 2002 vieroitettiin 23 porsasta ja 2010 vieroitettiin 24 porsasta emakkoa kohti. Tila on hyvä esimerkki siitä miten tilojen tuotanto on tehostunut EU:n myötä.