Hiilijalanjälki pienemmäksi ammattikeittiöissä. Käytännön ohjeita työhön
Ylönen, Merja; Koljonen, Eeva (2019)
Ylönen, Merja
Koljonen, Eeva
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-202-3
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-202-3
Tiivistelmä
Ympäristöön ja terveyteen liittyvät asiat ovat viime aikoina nousseet vahvasti esille eri medioissa. Ruokatuotanto sekä ruokahävikki kuormittavat ja rasittavat ilmastoa. Kasvisruoan lisääminen ja ruokahävikin vähentäminen auttavat hiilijalanjäljen pienentämisessä. Lisäksi veden ja sähkön kulutuksen vähentäminen ovat osa ympäristöystävällistä toimintaa. Voimme vaikuttaa ilmastopäästöihin omalla toiminnallamme.
Veget ja hiilet haltuun pk-ruokapalveluyrityksissä -hankkeen tavoitteena on ollut edistää vähähiilistä toimintaa Etelä-Savon alueen pk-ruokapalveluyrityksissä. Hankkeen tarkoituksena on ollut tarjota tietoa ja välineitä ruokapalvelualan toimijoille niin kasvisruoan lisäämisen kuin hävikin vähentämisenkin suhteen. KURVI-hankkeessa (2019) tehdyn selvityksen mukaan vuonna 2017 Etelä-Savossa oli 549 ammattikeittiötä, joista julkisen sektorin piirissä toimi kolmannes.
Veget ja hiilet haltuun -hankkeen aikana on päästy seuraamaan kahdeksan eri ruokapalvelualan toimijan ruokatuotantoprosesseja. Tämä julkaisu on kooste seurannan aikana tehdyistä havainnoista, niin toiminnan kuin hävikin suhteen, ja sitä kautta nousseista kehittämiskohteista. Julkaisun tarkoituksena on toimia oppaana hävikin minimoimisessa ja prosessien kehittämisessä. Hävikin vähentämiseen liittyvien vinkkien lisäksi, oppaan
lopussa on linkkejä, joita voi hyödyntää oman organisaation toiminnassa.
Veget ja hiilet haltuun pk-ruokapalveluyrityksissä -hankkeen tavoitteena on ollut edistää vähähiilistä toimintaa Etelä-Savon alueen pk-ruokapalveluyrityksissä. Hankkeen tarkoituksena on ollut tarjota tietoa ja välineitä ruokapalvelualan toimijoille niin kasvisruoan lisäämisen kuin hävikin vähentämisenkin suhteen. KURVI-hankkeessa (2019) tehdyn selvityksen mukaan vuonna 2017 Etelä-Savossa oli 549 ammattikeittiötä, joista julkisen sektorin piirissä toimi kolmannes.
Veget ja hiilet haltuun -hankkeen aikana on päästy seuraamaan kahdeksan eri ruokapalvelualan toimijan ruokatuotantoprosesseja. Tämä julkaisu on kooste seurannan aikana tehdyistä havainnoista, niin toiminnan kuin hävikin suhteen, ja sitä kautta nousseista kehittämiskohteista. Julkaisun tarkoituksena on toimia oppaana hävikin minimoimisessa ja prosessien kehittämisessä. Hävikin vähentämiseen liittyvien vinkkien lisäksi, oppaan
lopussa on linkkejä, joita voi hyödyntää oman organisaation toiminnassa.