Matkailu-, ravitsemis- ja talousalan opiskelijoiden erityisruokavalio-osaaminen
Riikonen, Marju (2011)
Riikonen, Marju
Saimaan ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201104254754
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201104254754
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli matkailu-, ravitsemis- ja talousalan opiskelijoiden erityisruokavalio-osaaminen. Opinnäytetyössä selvitettiin opiskelijoiden erityisruokavalio-osaamista ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen. Opinnäytetyön tarkoituksena oli päivittää tekijän ravitsemustietoa. Opinnäytetyössä selvitettiin myös, mitkä oppimismenetelmät olisivat oppilaille helpoimmat ja motivoivimmat.
Tutkimuskohteeksi valittiin Etelä-Karjalan ammattiopiston matkailu-, ravitsemis- ja talousalan Imatran yksikkö. Tutkimuksessa olivat mukana elokuussa 2010 toisen luokan aloittaneet suurtalous- ja ravintolakokkiopiskelijat. Tutkimukseen osallistui 35 opiskelijaa.
Opinnäytetyö oli tutkimuksellinen opinnäytetyö ja tutkimustapana oli tapaustutkimus. Luonteeltaan opinnäytetyö oli kvalitatiivinen. Tutkimusmenetelminä käytettiin haastattelua ja havainnointia.
Opinnäytetyön teoriaosuus koostui ravitsemustiedosta, suomalaisista ravitsemussuosituksista ja erityisruokavalioista. Erityisruokavalioista käsiteltiin diabetes, keliakia, yleisimmät ruoka-aineallergiat, vähälaktoosinen ruokavalio ja laktoositon ruokavalio. Teoriaosaan sisältyivät myös valtakunnalliset ja koulukohtaiset opetussuunnitelmat sekä tällä hetkellä käytössä olevien opetusmenetelmien kuvausta. Lähteinä käytettiin viimeisimpiä kirja- ja lehtilähteitä sekä Internet-lähteitä.
Opinnäytetyön tulokset osoittavat, että Etelä-Karjalan ammattiopiston matkailu-, ravitsemis- ja talousalan opiskelijat hallitsevat kohtalaisen hyvin ravitsemustiedon perusteet ja teorian yleisimmistä erityisruokavalioista, mutta tiedon soveltaminen käytäntöön vaatii vielä runsaasti harjoittelua.
Tutkimuskohteeksi valittiin Etelä-Karjalan ammattiopiston matkailu-, ravitsemis- ja talousalan Imatran yksikkö. Tutkimuksessa olivat mukana elokuussa 2010 toisen luokan aloittaneet suurtalous- ja ravintolakokkiopiskelijat. Tutkimukseen osallistui 35 opiskelijaa.
Opinnäytetyö oli tutkimuksellinen opinnäytetyö ja tutkimustapana oli tapaustutkimus. Luonteeltaan opinnäytetyö oli kvalitatiivinen. Tutkimusmenetelminä käytettiin haastattelua ja havainnointia.
Opinnäytetyön teoriaosuus koostui ravitsemustiedosta, suomalaisista ravitsemussuosituksista ja erityisruokavalioista. Erityisruokavalioista käsiteltiin diabetes, keliakia, yleisimmät ruoka-aineallergiat, vähälaktoosinen ruokavalio ja laktoositon ruokavalio. Teoriaosaan sisältyivät myös valtakunnalliset ja koulukohtaiset opetussuunnitelmat sekä tällä hetkellä käytössä olevien opetusmenetelmien kuvausta. Lähteinä käytettiin viimeisimpiä kirja- ja lehtilähteitä sekä Internet-lähteitä.
Opinnäytetyön tulokset osoittavat, että Etelä-Karjalan ammattiopiston matkailu-, ravitsemis- ja talousalan opiskelijat hallitsevat kohtalaisen hyvin ravitsemustiedon perusteet ja teorian yleisimmistä erityisruokavalioista, mutta tiedon soveltaminen käytäntöön vaatii vielä runsaasti harjoittelua.