Tuoreleivontayksikön varastonkierto
Olsson, Mats (2011)
Olsson, Mats
Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105259591
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105259591
Tiivistelmä
TIIVISTELMÄ
KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU
Tuotantotalous
OLSSON, MATS Tuoreleivontayksikön varastonkierto
Opinnäytetyö 30 sivua + 3 liitesivua
Työn ohjaaja Lehtori Esko Simonen
Toimeksiantaja Vaasan Oy
Toukokuu 2011
Avainsanat varastonkierto, tilauspiste, varmuusvarasto, ABC-analyysi
Tämän opinnäytetyön aihe on varastonkierto Vaasan Oy -konsernin Kotkan tuoreleipomoyksikössä.
Varastonkiertoa tutkittiin ABC-analyysin avulla sekä määrittelemällä
kaikille varastossa olleille nimikkeille tilauspiste ja varmuusvaraston koko. Tämänkaltaista
työtä ei yrityksessä aikaisemmin ollut tehty.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia kohdeyrityksen varastonkierron nykytilaa, analysoida
tuloksia sekä pohtia ratkaisuja ja kehitysehdotuksia havaittuihin ongelmakohtiin.
Tässä opinnäytetyössä tarvittu aineisto kerättiin kohdeyrityksen käyttämästä toiminnanohjausjärjestelmästä,
josta se siirrettiin erilliseen taulukkolaskentaohjelmaan. Korotetun
tilauspisteen kaavan avulla laskettiin kaikille nimikkeille tilauspiste. Varmuusvarastot
määriteltiin historiatietoa, haastatteluita sekä teorialähteitä hyväksikäyttäen.
ABC-analyysi rajattiin raaka-ainenimikkeisiin, jotka luokiteltiin luokkiin A–D.
Lopputuloksena varastonimikkeille saatiin alustavat tilauspisteet ja varmuusvarastot,
joita voidaan jatkossa kehittää. ABC-analyysin avulla löydettiin ne nimikkeet, joita tulee
tarkastella tarkemmin ja joiden tilaustoimintaa automatisoida, sekä ne, joista tulisi
luopua kokonaan.
KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU
Tuotantotalous
OLSSON, MATS Tuoreleivontayksikön varastonkierto
Opinnäytetyö 30 sivua + 3 liitesivua
Työn ohjaaja Lehtori Esko Simonen
Toimeksiantaja Vaasan Oy
Toukokuu 2011
Avainsanat varastonkierto, tilauspiste, varmuusvarasto, ABC-analyysi
Tämän opinnäytetyön aihe on varastonkierto Vaasan Oy -konsernin Kotkan tuoreleipomoyksikössä.
Varastonkiertoa tutkittiin ABC-analyysin avulla sekä määrittelemällä
kaikille varastossa olleille nimikkeille tilauspiste ja varmuusvaraston koko. Tämänkaltaista
työtä ei yrityksessä aikaisemmin ollut tehty.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia kohdeyrityksen varastonkierron nykytilaa, analysoida
tuloksia sekä pohtia ratkaisuja ja kehitysehdotuksia havaittuihin ongelmakohtiin.
Tässä opinnäytetyössä tarvittu aineisto kerättiin kohdeyrityksen käyttämästä toiminnanohjausjärjestelmästä,
josta se siirrettiin erilliseen taulukkolaskentaohjelmaan. Korotetun
tilauspisteen kaavan avulla laskettiin kaikille nimikkeille tilauspiste. Varmuusvarastot
määriteltiin historiatietoa, haastatteluita sekä teorialähteitä hyväksikäyttäen.
ABC-analyysi rajattiin raaka-ainenimikkeisiin, jotka luokiteltiin luokkiin A–D.
Lopputuloksena varastonimikkeille saatiin alustavat tilauspisteet ja varmuusvarastot,
joita voidaan jatkossa kehittää. ABC-analyysin avulla löydettiin ne nimikkeet, joita tulee
tarkastella tarkemmin ja joiden tilaustoimintaa automatisoida, sekä ne, joista tulisi
luopua kokonaan.