Kuvamateriaalia tyypin 1 diabetesta sairastavien maahanmuuttajien ruokavalio-ohjaukseen : -tietoa elintarvikkeiden hiilihydraattiarvoista
Kadir, Asengül (2011)
Kadir, Asengül
Laurea-ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011060110647
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011060110647
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena on tuottaa monipuolinen, selkeä ja konk-reettisista esimerkeistä muodostuva kuvamateriaali sekä ohjauksen tueksi terveyden- ja ruo-kahuollon ammattilaisille, että jaettavaksi maahanmuuttajalle mukaan. Materiaalin tarkoituksena on antaa potilaalle sellaista ruokavalio-ohjausta, jossa on huomioitu hänen tarpeitaan ja kulttuuriin liittyviä erityispiirteitä. Kuvamateriaaliin on kerätty ne ruoka-aineet, jotka kuuluvat maahanmuuttajien ruokavalioon, mutta ovat vieraita suomalaiselle ruokakulttuurille. Kuvamateriaali antaa tietoa ruoka-aineiden hiilihydraattiarvoista, joka on olennainen tieto tyypin 1 diabeetikon hoidossa.
Kuvamateriaaliin valitut ruoka-aineet on koottu haastattelemalla yhden irakilaisen, somalialaisen ja afganistanilaisen ruokailutottumuksia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että materiaalia ei voisi käyttää muutkin maahanmuuttajat. Kuvamateriaalia voivat käyttää erityisesti ne terveydenhuollon ammattilaiset, jotka antavat maahanmuuttajille ruokavalio-ohjausta. Kuvamateriaalia on tarkoitus jakaa kohderyhmien käyttöön. Kuvamateriaalin asiasisällön tarkistuksessa olivat mukana Tampereen yliopistollisen sairaalan ravitsemussuunnittelijat. Kuvamateriaalin ensimmäisen painetun version saavat TAYSin yhteistyökumppanina toimineet ravitsemussuunnittelijat ja TAYSin äitiyspoliklinikan diabeteshoitaja, jotka kaikki ilmaisivat tarvitsevansa tällaista materiaalia maahanmuuttajien ohjauksessa. Kuvamateriaali on tuonut uutta tietoa mm. erilaisten papujen hiilihydraattipitoisuuksista, jotka ovat puuttuneet julkaistujen suomalaislähteiden hiilihydraattitaulukoista.
Opinnäytetyön teoreettisessa viitekehyksessä käsitellään maahanmuuttajan diabetes-ohjaukseen liittyviä erityispiirteitä, maahanmuuttajien terveydenhuollon käyttöä, asiakkuutta, hoitohenkilökunnan osaamisvalmiuksia, kommunikointi vaikeuksia, diabeetikon hoidonohjausta sekä ravitsemusohjausta. Työssä kerrotaan myös, minkälaiset ovat hyvän kuvamateriaalin ominaisuudet.
Kuvamateriaaliin valitut ruoka-aineet on koottu haastattelemalla yhden irakilaisen, somalialaisen ja afganistanilaisen ruokailutottumuksia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että materiaalia ei voisi käyttää muutkin maahanmuuttajat. Kuvamateriaalia voivat käyttää erityisesti ne terveydenhuollon ammattilaiset, jotka antavat maahanmuuttajille ruokavalio-ohjausta. Kuvamateriaalia on tarkoitus jakaa kohderyhmien käyttöön. Kuvamateriaalin asiasisällön tarkistuksessa olivat mukana Tampereen yliopistollisen sairaalan ravitsemussuunnittelijat. Kuvamateriaalin ensimmäisen painetun version saavat TAYSin yhteistyökumppanina toimineet ravitsemussuunnittelijat ja TAYSin äitiyspoliklinikan diabeteshoitaja, jotka kaikki ilmaisivat tarvitsevansa tällaista materiaalia maahanmuuttajien ohjauksessa. Kuvamateriaali on tuonut uutta tietoa mm. erilaisten papujen hiilihydraattipitoisuuksista, jotka ovat puuttuneet julkaistujen suomalaislähteiden hiilihydraattitaulukoista.
Opinnäytetyön teoreettisessa viitekehyksessä käsitellään maahanmuuttajan diabetes-ohjaukseen liittyviä erityispiirteitä, maahanmuuttajien terveydenhuollon käyttöä, asiakkuutta, hoitohenkilökunnan osaamisvalmiuksia, kommunikointi vaikeuksia, diabeetikon hoidonohjausta sekä ravitsemusohjausta. Työssä kerrotaan myös, minkälaiset ovat hyvän kuvamateriaalin ominaisuudet.