AMK- opiskelijan käsitys ravitsemuksestaan sekä sen vaikutuksesta jaksamiseen koulussa
Mäkelä, Anna (2020)
Mäkelä, Anna
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202002192597
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202002192597
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää, minkälainen opiskelijan ravitsemus on ja kokeeko hän sen vaikuttavan jaksamiseensa koulussa. Työn tavoitteena on lisätä tietoisuutta ravitsemuksesta nuorten keskuudessa. Opinnäytetyö tehdään yhteistyössä Laurea ammattikorkeakoulun kanssa.
Työ toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineiston analyysimenetelmänä käytettiin induktiivista aineistonanalyysiä. Viitekehys koottiin luotettavista ja monipuolisista lähteistä, mukaan lukien painettuja sekä sähköisiä lähteitä.
Opinnäytetyön aineisto kerättiin sähköpostihaastatteluiden avulla. Haastatteluihin osallistui yhteensä kuusi opiskelijaa, joista osa oli sairaanhoidonopiskelijoita ja osa sosionomiopiskelijoita. Haastattelun kysymykset koostuivat avoimista kysymyksistä liittyen opiskelijan ravitsemukseen ja jaksamiseen koulussa.
Opinnäytetyön tuloksista kävi ilmi, että monen opiskelijan ravitsemus on hyvä, mutta useampi koki silti jaksamisensa koulussa olevan huonoa tai vaihtelevaa. Jokaisten mielestä ravitsemuksella on vaikutusta jaksamiseen koulussa. Tuloksista kävi myös ilmi, että moni kokee syövänsä ’’sekaruokaa’’, jolla opiskelija tarkoittaa ruokavaliota, jossa ei ole rajoituksia ja on pääasiassa monipuolinen.
Opinnäytetyön haastattelun tulokset jäivät melko suppeiksi. Mahdollisesti olisi ollut helpompaa järjestää haastattelu puhelimen välityksellä, jotta opiskelijoilta olisi saanut tarkempaa tietoa kysymyksiin liittyen. Opinnäytetyö kuitenkin antoi edes jonkinlaisen kuvan opiskelijoiden tämän hetkisestä ruokavaliosta ja jaksamisesta. Näitä tuloksia voidaan tarvittaessa hyödyntää tulevissa tutkimuksissa
Työ toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineiston analyysimenetelmänä käytettiin induktiivista aineistonanalyysiä. Viitekehys koottiin luotettavista ja monipuolisista lähteistä, mukaan lukien painettuja sekä sähköisiä lähteitä.
Opinnäytetyön aineisto kerättiin sähköpostihaastatteluiden avulla. Haastatteluihin osallistui yhteensä kuusi opiskelijaa, joista osa oli sairaanhoidonopiskelijoita ja osa sosionomiopiskelijoita. Haastattelun kysymykset koostuivat avoimista kysymyksistä liittyen opiskelijan ravitsemukseen ja jaksamiseen koulussa.
Opinnäytetyön tuloksista kävi ilmi, että monen opiskelijan ravitsemus on hyvä, mutta useampi koki silti jaksamisensa koulussa olevan huonoa tai vaihtelevaa. Jokaisten mielestä ravitsemuksella on vaikutusta jaksamiseen koulussa. Tuloksista kävi myös ilmi, että moni kokee syövänsä ’’sekaruokaa’’, jolla opiskelija tarkoittaa ruokavaliota, jossa ei ole rajoituksia ja on pääasiassa monipuolinen.
Opinnäytetyön haastattelun tulokset jäivät melko suppeiksi. Mahdollisesti olisi ollut helpompaa järjestää haastattelu puhelimen välityksellä, jotta opiskelijoilta olisi saanut tarkempaa tietoa kysymyksiin liittyen. Opinnäytetyö kuitenkin antoi edes jonkinlaisen kuvan opiskelijoiden tämän hetkisestä ruokavaliosta ja jaksamisesta. Näitä tuloksia voidaan tarvittaessa hyödyntää tulevissa tutkimuksissa