Vegaaniruokavalio raskausaikana
Hyttinen, Karoliina (2020)
Hyttinen, Karoliina
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005118226
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005118226
Tiivistelmä
Vegaaniruokavaliosta on tullut viime vuosina yhä suositumpaa kaikkialla maailmassa, ja sitä noudattavat myös useat suomalaiset. Myös viimeisimmissä kansallisissa ruokavaliosuosituksissa vegaaniruokavalio on huomioitu. Monipuolisesti ja tasapainoisesti koostetun vegaaniruokavalion on suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan todettu sopivan myös erityisryhmille, kuten raskaana oleville, imettäville ja lapsille.
Kehittämistyön tarkoitus oli edistää vegaaniruokavaliota noudattavien raskaana olevien naisten terveyttä. Kehittämistyön tavoite oli kehittää terveydenhoitajaopiskelijoiden osaamista vegaaniruokavaliota noudattavien raskaana olevien asiakkaiden kohtaamisessa ja ohjaamisessa. Kehittämistyön tehtävä oli tuottaa vapaaehtoinen kurssin osio äitiyshuoltoa käsittelevälle opintojaksolle sähköiseen Moodlerooms-oppimisympäristöön neljännen vuoden terveydenhoitajaopiskelijoille.
Palautetta sähköisestä kurssimateriaalista antoivat Karelia-ammattikorkeakoulun terveydenhoitajaopiskelijat. Kaikki palautteeseen vastanneet kokivat saaneensa kurssilta uutta tietoa raskauden aikaisesta vegaaniruokavaliosta sekä uskoivat voivansa hyödyntää saamaansa tietoa tulevassa työssään terveydenhoitajana. Jatkokehittämisehdotuksena voisi olla tietoisuuden ja koulutuksen lisääminen raskauden aikaisesta vegaaniruokavaliosta äitiysneuvolassa työskentelevien terveydenhoitajien keskuudessa. Jatkossa voisi olla myös hyödyllistä tutkia vegaaniruokavaliota noudattavien raskaana olevien äitien kohtaamiseen ja ohjaukseen liittyviä kokemuksia äitiysneuvolassa.
Kehittämistyön tarkoitus oli edistää vegaaniruokavaliota noudattavien raskaana olevien naisten terveyttä. Kehittämistyön tavoite oli kehittää terveydenhoitajaopiskelijoiden osaamista vegaaniruokavaliota noudattavien raskaana olevien asiakkaiden kohtaamisessa ja ohjaamisessa. Kehittämistyön tehtävä oli tuottaa vapaaehtoinen kurssin osio äitiyshuoltoa käsittelevälle opintojaksolle sähköiseen Moodlerooms-oppimisympäristöön neljännen vuoden terveydenhoitajaopiskelijoille.
Palautetta sähköisestä kurssimateriaalista antoivat Karelia-ammattikorkeakoulun terveydenhoitajaopiskelijat. Kaikki palautteeseen vastanneet kokivat saaneensa kurssilta uutta tietoa raskauden aikaisesta vegaaniruokavaliosta sekä uskoivat voivansa hyödyntää saamaansa tietoa tulevassa työssään terveydenhoitajana. Jatkokehittämisehdotuksena voisi olla tietoisuuden ja koulutuksen lisääminen raskauden aikaisesta vegaaniruokavaliosta äitiysneuvolassa työskentelevien terveydenhoitajien keskuudessa. Jatkossa voisi olla myös hyödyllistä tutkia vegaaniruokavaliota noudattavien raskaana olevien äitien kohtaamiseen ja ohjaukseen liittyviä kokemuksia äitiysneuvolassa.